Nickerie.Net, donderdag 15 januari 2009


Inauguratie Obama: Het programma

AMSTERDAM - De inauguratie van Barack Obama wordt een nationaal feest van grootse proporties. Dagenlang zijn er bals, concerten en modeshows in Washington. Een overzicht van de activiteiten tot aan dinsdag, de grote dag.

Naar verwachting komen anderhalf tot twee miljoen mensen naar de hoofdstad om erbij te zijn. Obama zelf waarschuwt dat ze veel moeten lopen en uren in de kou zullen staan. Het zal velen niet tegenhouden.

Het welkomstevenement van de inauguratie begint zaterdag 17 januari in Washington met Obama's treinreis vanuit Philadelphia. Samen met komend vice-president Joe Biden en hun beider families maakt hij een treinreis van Wilmington, Delaware naar Washington DC. Het is vrijwel dezelfde treinreis die Abraham Lincoln maakte voordat hij president werd in 1861.

Zondagmiddag 18 januari treden sterren als Beyoncé, Bono, Bruce Springsteen, Stevie Wonder, Sheryl Crow, Mary J. Blige, Herbie Hancock, Shakira, Garth Brooks en John Mellencamp op voor het Lincoln-monument in Washington, alleen en met elkaar. Afwisselend zullen acteurs als Denzel Washington en Queen Latifah teksten voorlezen over geschiedenis en ideeën van Amerika. Obama is er dan ook bij, met zijn gezin, en zal spreken. Het concert is gratis, want Obama wil een open festijn: ‘Deze inauguratie gaat niet om mij, maar om ons allemaal.’ Later die dag woont hij een plechtigheid bij, bij het Lincoln Memorial in het kader van de Lincoln-herdenking.

Maandag 19 januari is Martin Luther Kingdag in de Verenigde Staten. Ook Obama staat stil bij de legendarische burgerrechtenleider.

Dinsdagmiddag 20 januari woont Obama eerst een traditionele kerkdienst bij, waarna hij naar het Witte Huis gaat. Daar vertrekt hij samen met vertrekkend president Bush in de richting van het Capitool. Om precies twaalf uur Amerikaanse tijd wordt Obama beëdigd, na muziek van Aretha Franklin en Yo-Yo Ma.

Na de afscheidsceremonie voor George W. Bush en de inaugurele rede van Obama, volgt er een feestelijke parade over Pennsylvania Avenue. Inwoners uit alle uithoeken van de Verenigde Staten zullen daaraan meedoen. De inauguratiefestiviteiten worden afgesloten met diverse chique feesten in Washington. Veel mensen geven in hun eigen huis inauguratiefeestjes voor vrienden, soms zelfs diners met formele kleding.

Woensdag 21 januari nemen de nieuwe president en vicepresident deel aan een gebedsbijeenkomst.

Houd de ontwikkelingen rond de inauguratie bij via het officiële weblog van de organisatie, klik hier

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Volkskrant

15 -01 -2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics