Nickerie.Net, vrijdag 16 januari 2009


50 jaar streekziekenhuis Nickerie groots gevierd

Asha Chaturi, 16/01/2009

NIEUW-NICKERIE - Met een onthulling van een naambord samen met een website en huldiging van mensen die hun diensten hebben bewezen aan het Dr. L Mungra Streekziekenhuis Nickerie waren enkele markante momenten gisteren tijdens de viering van het 50-jarig bestaan van het ziekenhuis. Een topregeringsdelegatie onder leiding van president Ronald Venetiaan met onder andere in zijn kielzog parlementsvoorzitter Paul Somohardjo en minister Celsius Waterberg van Volksgezondheid, toog naar het rijstdistrict om dit heuglijk feit te vieren.

Na het officieel gedeelte kreeg president Ronald Venetiaan een rondleiding van SZN-directeur Ravien Changoer. Achter parlementsvoorzitter Paul Somohardjo.dWT foto / Asha Chaturi

“Het Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis (SZN) is een geweldig instituut”, zegt Venetiaan die na een lange periode het rijstdistrict weer heeft bezocht. Het staatshoofd zegt dat het bereikte resultaat niet zonder kleerscheuren is gegaan, maar dat de wil van de leiding ertoe heeft geleid dat het ziekenhuis nu die basiszorg biedt en centraal staat in de plaatselijke gemeenschap. Door de steeds hogere standaarden kiezen steeds meer Nickerianen ervoor in hun district behandeld te worden. “De mensen gaan naar hun eigen ziekenhuis voor behandeling en zijn steeds minder afhankelijk van Paramaribo. Het is een reëel gegeven. De gezondheid van de mens is geen permanent gegeven. Het moet ook onderhouden worden. En daarvoor is dit geweldig instituut van bijzonder belang”, benadrukt Venetiaan.

De president zei dat Nickerie genoeg potentie heeft om zichzelf draaiende te houden. Hij zegt dat elke gelegenheid zoals het onderwijs en infrastructuur goed benut moeten worden. Minister Waterberg is tevreden met de inzet van de directie en personeel, maar benadrukt dat het altijd beter kan. Hij deed uit de doeken dat dit jaar alle poliklinieken van de Regionale Gezondheidsdienst gerenoveerd zullen worden en er een multifunctioneel gezondheidscentrum zal worden gebouwd. Ook mogen studenten die een artsenopleiding willen volgen met een studiebeurs naar Cuba om te studeren. Nu wordt eraan gewerkt aan het oprichten van een eigen nierdialysecentrum. Ook zegt de minister dat de mogelijkheid wordt bekeken om een opleiding voor verpleegkundigen in Nickerie op te starten.

Districtscommissaris Bhagwatpersad Shankar sprak bemoedigende woorden naar de leiding van het SZN. "Jullie bevinden je in een rijdende trein waarbij jullie zullen moeten springen om erin en eruit te gaan". Volgens SZN-algemeen directeur Ravien Changoer, heeft het ziekenhuis zich snel ontwikkeld; er zijn vijf basisspecialisten in huis en 14 artsen doen de pendeldiensten. Ook gaf Changoer aan dat het ziekenhuis grotendeels selfsupporting is. In gesprek met dWT zegt Waterberg dat de ligdagtarieven spoedig aangepast zullen worden waardoor het ziekenhuis uit de kosten kan komen. Tijdens de plechtigheden werd er ook posthum eer betuigd aan verpleegkundige Illse Yvonne Jeffrey, die op weg naar het werk op een dag in 1996 bruut werd verkracht en vermoord. Bondsvoorzitter Culvin Welles vroeg in dit kader aan de president om de Annastraat, de weg voor het ziekenhuis, naar haar te vernoemen. Venetiaan zei dit mee te nemen en een onderzoek te laten doen in hoeverre het mogelijk is de naam te veranderen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

16 -01 -2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics