Nickerie.Net, maandag 09 februari 2009


Internet Suriname en Guyana tijdelijk uitgevallen

Eliézer Pross, 09/02/2009

Paramaribo - De internetverbinding in Suriname en Guyana is zaterdag tussen negen uur ‘s morgens en één uur ‘s middags totaal uitgevallen vanwege een spanningsprobleem dat ontstond in de America’s II-glasvezelkabel te Moengo in Marowijne. Dit zegt Telesur-woordvoerder Roy Belfor desgevraagd aan de Ware Tijd. Het effect op het telefoonverkeer kon worden geminimaliseerd, doordat Telesur kon terugvallen op haar back-upsysteem via de satelliet.

Een schets van de America's II glasvezelkabel.

Volgens Belfor kon het probleem snel door technici worden verholpen, waardoor het systeem al tegen één uur ‘s middags kon worden getest. Twee uur later kon weer volledig worden overgeschakeld op de America’s II. De precieze oorzaak van het spanningsprobleem is nog niet duidelijk. Volgens Belfor is het onderzoek daartoe zaterdag gestart. De technici moeten nog verslag doen over hoe het probleem is ontstaan.

Het is ongeveer de vijfde keer in twaalf maanden dat problemen zich hebben voorgedaan met de America’s II. De eerste vier keren, tot recent nog, ontstonden de problemen in Frans-Guyana. De oorzaak lag in de meeste gevallen aan kneuzingen in de glasvezelkabel die door derden werden veroorzaakt. Het grootste probleem deed zich begin vorig jaar nog voor toen er onder de zee vóór de Franse kust, een breuk ontstond die was veroorzaakt door onweer. Het duurde ruim een week voordat het internet en telefoonverkeer konden worden hersteld. Telesur en zijn Guyanese partner delen momenteel de kosten van de aanleg van een 60 miljoen US dollar kostende back-up glasvezelkabel. Deze zal lopen vanuit Trinidad, langs de Venezolaanse kust. De kabel is tegen medio 2010 operationeel. Daarnaast zijn er plannen om de capaciteit van America’s II op te voeren.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

07 -02 -2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics