Nickerie.Net, maandag 23 februari 2009


Groenlicht conceptwet 11 jarige Basisonderwijs

Lorenzo Irion, 20/02/2009

Paramaribo - Als het aan belanghebbenden uit het onderwijsveld ligt, mag het 11-jarige Basisonderwijs in principe al van start. Zij gaven hun goedkeuring aan de conceptwet die nodig is om de nieuwe onderwijsvorm te introduceren.

In hotel Krasnapolsky hebben onderwijsactoren groen licht gegeven voor het elfjarige basisonderwijs. De laatste obstakels voor de formulering van de conceptwet zijn weggemaakt.-. dWT foto/Werner Simons

Onderwijsactoren gaven gisteren in een slotseminar in hotel Krasnapolsky goedkeuring aan het document. De laatste hobbels voor wat betreft de formulering van de wet, zijn genomen. Het ligt aan het advocatenkantoor Schurman, belast met de voorbereiding van de ontwerpwet, om de wijzigingen aan te brengen en aan te bieden aan het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov). Volgens Humphrey Schurman gebeurt dat maandag al, terwijl Minov dan 10 dagen de tijd heeft om het conceptklaar te maken voor aanbieding aan de Raad van Ministers. Wanneer dat eenmaal is gebeurd, dan vervolgt het de weg via de Staatsraad naar het parlement om uiteindelijk bij de president te belanden voor bekrachtiging.

Onduidelijkheden in de conceptwet zijn besproken en voor correcties aangegeven. Unaniem gaven de participanten er hun goedkeuring aan. Het is van belang om het educatieve stelsel in Suriname te hervormen tot een adequate functionerend systeem, gericht op de toekomstige burger van Suriname. De hervormingsdoelen hebben betrekking op de kwaliteit, juridische organisatie, inhoud van het onderwijs, training van leerkrachten, didactiek in het onderwijs, de werkomstandigheden van de leerkrachten en de selectie en doorstroming van leerlingen.

Henry Lamsberg, consulent en inspecteur bij het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs: “Ik sta er positief achter. Er zijn haakjes en oogjes, maar die worden verwijderd. Het wordt tijd dat we voor de vernieuwingen in het onderwijs gaan”, zegt hij resoluut. De onderwijskundige Henk Esajas deelt die mening ook. “Het resultaat is goed. Het verdient verfijning, maar we zijn er aan toe. De hervormingen zijn dringend nodig. Daarom gaf ik mijn goedkeuring aan”, geeft hij de Ware Tijd duidelijk tevreden mee. Schurman hoopt dat de ontwerpwet eind van dit jaar al in behandeling is bij De Nationale Assemblee. In de panel zaten Henry Orie, André Kramp, Edwin Marshall, waarnemend onderwijsdirecteur Ruben Soetosenojo en Schurman.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

21-02-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics