Nickerie.Net, maandag 02 maart 2009


Boeren vrezen lage opkoopprijzen

Beta Debidien, 28/02/2009

NIEUW-NICKERIE - Rijstboeren in Nickerie vrezen dat ze lage opkoopprijzen voor de voorjaarsoogst 2009 zullen krijgen. “Indien de opkoopprijzen inderdaad lager zullen liggen, weet ik ook niet hoe verder te gaan in deze sector,” zegt een bezorgde Ronny Misrilal. Hij beplant meer dan 10 hectare in de Westelijke Polder en verwacht een goede oogst. Misrilal die zelf op onderzoek is gegaan, zegt dat de prijzen van rijst op de wereldmarkt al ongeveer drie weken stabiel zijn. Cargo wordt opgekocht voor 425 US dollar per ton en witte rijst voor 500 US dollar.

Rijstboeren vrezen dat ze hun product tegen lagere prijzen aan de man zullen moeten brengen. De voorjaarsoogst begint volgend week.-dWT foto/Indra Toelsie .

Harinandan Oemraw, bestuurslid van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) vindt dat er geen reden is tot onrust onder de boeren, omdat er nog geen officiële opkoopprijs is. Volgens hem heeft de Vereniging van Rijst Exporteurs (VRE) haar leden ook niet bij elkaar geroepen om zich daarover te buigen. De SPBA-voorman zegt dat de prijsontwikkeling op de wereldmarkt een positieve trend aangeeft, wat ook betekent dat de opkoopprijzen van padie mogelijk gunstig zullen zijn voor de boer. “Elk moment kunnen er veranderingen optreden in de prijzen op de wereldmarkt. Tegen welk bedrag wij straks een baal padie gaan opkopen, is geheel afhankelijk van de situatie op de markt in het buitenland,” zegt exporteur/verwerker Bhagwatpersad Ramadhin.

Hij legt uit dat de economische wereldcrisis ook zijn weerslag heeft op de rijstsector in Nickerie. “In het buitenland slaan de mensen geen rijst meer op in grote hoeveelheden, want de opkopers hebben in de afgelopen periode grote verliezen geleden. Ze kopen de hoeveelheid die zij nodig hebben.” Deze maatregel heeft ook een invloed gehad op de totale rijstsector. “Eén pluspunt is, dat de oogst in Guyana tegen eind april van start zal gaan, waardoor wij een voorsprong zullen hebben om onze rijst eerder op de markt te kunnen brengen. Als Guyana geen rijst heeft, zullen ze eerder uitkijken naar mogelijkheden in Suriname met de optie dat ze meer zullen bieden voor onze rijstproducten.”.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

01-03-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics