Nickerie.Net, maandag 09 maart 2009


NASA zoekt planeten als de aarde

HOUSTON - Op zoek naar planeten als de aarde zet de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zijn sterkste wapen tot nu toe in: de ruimtetelescoop Kepler. Vrijdagavond rond elf uur (plaatselijke tijd) wordt die gelanceerd vanaf Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida.

Ruimte-telescoop Kepler

De Kepler is vernoemd naar de Duitse astronoom Johannes Kepler (1571-1630). Hij zoekt naar aardeachtige planeten, omdat wetenschappers ervan uitgaan dat alleen daar leven mogelijk is. Daarvoor moet de planeet niet te heet en niet te koud zijn, een vaste structuur hebben en vloeibaar water bevatten. Dat betekent dat de planeet ongeveer net zo ver van zijn ster moet staan als de aarde van de zon, ongeveer 150 miljoen kilometer. Bovendien moeten de ster en de planeet ongeveer even groot zijn als de zon en de aarde.

Om die planeten te vinden zal de satelliet ruim drie jaar lang ongeveer honderdduizend sterren in de sterrenbeelden Zwaan en Lier in kaart brengen. Wanneer een planeet voor een ster langsgaat, kan de Kepler waarnemen dat het licht van de ster iets minder fel wordt.

Om duidelijk te maken hoe speciaal de Kepler is, put de NASA zich uit in vergelijkingen. „Als de Kepler 's nachts naar een dorp op aarde zou kijken, zou het kunnen zien dat de straatverlichting iets dimt als iemand langsloopt”, aldus projectleider James Fanson. „Planeten zo groot als de aarde vinden is als het opsporen van een heel kleine vlo in de koplamp van een auto.”


Kepler satelliet met succes gelanceerd

Florida - Zaterdagochtend 7 maart 2009 om 04:49 uur is vanaf het Cape Canaveral Air Force Station de Amerikaanse Kepler satelliet met behulp van een United Launch Alliance Delta II in haar baan gebracht. Kepler is gebouwd om aard-achtige planeten met vloeibaar water op het oppervlakte, een belangrijke bron van leven, rond andere sterren te vinden.

Foto: De lancering van de United Launch Alliance Delta II draagraket met aan boord de Kepler. (Credits: NASA/Jack Pfaller) ( Cape Canaveral, Florida, 07 Mar 2009 ).

"Het was een prachtige lancering," zegt Kepler Project Manager James Fanson van het NASA's Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, Californië. "Ons team is verheugd om deel uit te mogen maken van zo een belangrijke missie voor de mensheid -- Kepler zal mogelijk de vraag beantwoorden of de Aarde uniek is of dat er vergelijkbare planeten bestaan.

Technici ontvingen zaterdag om 06:11 uur het eerste signaal van de Kepler, nadat deze gescheiden was van de derde trap en onderweg was naar de laatste fase van de zon-gecentreerde baan. Het ruimtevaartuig genereert haar eigen energie met behulp van de zonnepanelen.

"De Kepler staat nu op de perfecte plaats om meer als 100.000 sterren te onderzoeken op de aanwezigheid van andere planeten," zegt William Borucki hoofdonderzoeker van het NASA's Ames Research Center in Moffett Field, Californië. Borucki heeft 17 jaar aan de missie gewerkt. "Iedereen is zeer gespannen nu onze droom werkelijkheid wordt. We staan op het punt de vraag te beantwoorden of we alleen zijn in ons melkwegstelsel."

Bron: NASA / SPACE-SITE.COM


Nickerie.Net extra:

Johannes Kepler

Johannes Kepler, of Johannes Keppler (Weil der Stadt, 27 december 1571 – Regensburg, 15 november 1630) was een Duits astronoom, astroloog en wis- en natuurkundige, die vooral bekend werd door zijn studie van de hemelmechanica en met name de berekening van de planeetbewegingen, de Wetten van Kepler. Isaac Newton zou deze ontdekkingen door zijn algemene wetten van de Wet van de zwaartekracht fysisch verklaren. Kepler was een pionier van de optica en de kristallografie. Als wiskundige was hij een voorloper van de integraalrekening door zijn volumebepalingen van omwentelingslichamen zoals wijnvaten. Hij hield zich ook bezig met kosmologische speculaties en schreef zelfs vroege sciencefiction.

Johannes Kepler Kepler keerde zich tegen de gebruikelijke astrologie, maar was actief astroloog. Volgens hem kon astrologie wetenschappelijk beoefend worden. Bij zijn verklaring van het verschijnen van de nieuwe ster van 1604, SN 1604, nam hij zijn toevlucht tot astrologische ideeën en terminologieën (Bron: Wiki).

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Nasa /Wiki

06-03-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics