Nickerie.Net, maandag 09 maart 2009
Holi Phagwa Cautal muziek herleeft
Gangapersad Sabitrie, 09/03/2009
Paramaribo - Met de Cautál Milan gistermiddag in Mata Gauri, heeft de stichting Organisatie Hindoe Media Suriname (OHM) een aanzet gegeven tot behoud van de traditionele zangstijl. Vijf groepen uit Suriname en twee uit Trinidad en Nederland presenteerden het publiek hun cautál-repertoire. Cautál is sinds de komst van de Brits-Indische immigranten naar Suriname een belangrijk onderdeel van de Holiviering. Bij deze zangstijl wordt de groep in tweeën verdeeld. De zangers zitten tegenover elkaar en begeleid door instrumenten – dhol en jhaal – zingen ze in koor verhalen over de Ramayana en de heldendaden van god Ram die als incarnatie van Vishnu op aarde leefde. De vierregelige verzen worden door beide groepen ritmisch herhaald en versneld opgevoerd naar een climax en anticlimax. De muziek is erg opgewekt en dwingt tot meedoen. Door de vele herhalingen raken de woorden langzaamaan ondergeschikt aan het ritme.
In Suriname zal menigeen zich nog de groepen herinneren die op Holidag in de achterbak van een pick-up zingend door de straten reden of huis-aan-huis langskwamen. Dit beeld is de laatste jaren naar de achtergrond verdrongen. Het aantal groepen is afgenomen en jongeren tonen weinig interesse in de zangstijl. Bhagwan Gangaram Panday, voorzitter van OHM, vertelt dat zijn organisatie bewust voor een milan heeft gekozen om de in vergetelheid geraakte cautál, nieuw leven in te blazen. "We zien dat er rond het Holifeest vaak dansavonden en allerhande andere activiteiten worden gehouden. Maar de traditionele cautál wordt vergeten.
Onwetendheid en gebrek aan instrumenten maken dat jongeren geen interesse meer hebben." Om de belangstelling voor cautál aan te wakkeren en de cultuur rond Holi te behouden, zal zijn organisatie binnenkort ook een boekje met cautál-liederen en Nederlandse vertalingen uitgeven. Of cautál met deze initiatieven zal opleven, moet nog blijken. Voor indoloog Narinder Mokhamsingh was de milan vooral een samenkomst van cautál-liefhebbers. Volgens hem zal de zangstijl in tegenstelling tot India, niet helemaal uitsterven, maar plaatsmaken voor nieuwe stijlen.
Cultuurkenner Jan Soebhag is optimistisch en hoopt dat cautál inderdaad een positieve impuls krijgt. Hoewel het publiek gistermiddag niet in groten getale kwam opdagen, was de sfeer in Mata Gauri gezellig. Voorafgegaan door enkele bhajans van Rajesh Sewnundun trad de Shri Krishen Chowtal group uit Trinidad als eerste op, gevolgd door Prem Sagar Ramayan Samadj uit Nederland en de Surinaamse groepen. De meeste liederen werden gehaald uit de eeuwoude 'Cautál Phaag Sangrah'. In dit boek zijn de meeste cautál-nummers gebundeld.-.
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net / de Ware Tijd |
09-03-2009 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2009. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics