Nickerie.Net, maandag 09 maart 2009


Seva breidt microkredieten uit

Eric Mahabier, 09/03/2009

Paramaribo - Stichting Seva Suriname treft voorbereidingen om haar microkredietenproject ook in Wanica, Coronie, Commewijne uit te voeren. Op termijn wil Seva dit project uitvoeren in alle gebieden waar er een agrarische concentratie ligt. Het project dat in 2006 in Nickerie is begonnen en later is uitgebreid naar Saramacca, is volgens Seva Suriname-voorzitter, Radj Bhondoe een groot succes. Dat is de reden om dit werk voort te zetten en uit te breiden.

Radj Bhondoe

Seva betekent belangeloze dienstbaarheid. Binnen het project kunnen boeren maximaal SRD 7.500 lenen. Bhondoe stelt dat ongeveer 20 procent van de Nickeriaanse rijstboeren gebruikmaakt van dit fonds. Vanaf 2006 is in totaal vijf miljoen Surinaamse dollar aan de boeren in Nickerie en Saramacca geleend. In tegenstelling tot de banken en andere kredietinstellingen vraagt Seva geen onderpand aan de boer. Onderlinge samenwerking, sociale controle en vertrouwen zijn volgens Bhondoe de sleutelwoorden bij deze kredietverstrekking die dan verder garantie moet gaan bieden voor de terugbetaling.

Hij merkt een duidelijke verbetering in de sociaal-economische situatie van de boeren die gebruikmaken van deze microkredieten. Het voornaamste is dat ze niet meer afhankelijk zijn van een bepaalde opkoper en hun padie aan elke willekeurige opkoper kunnen verkopen. Een ander voordeel dat de boeren uit deze microkredieten halen is dat ze door verbetering van hun situatie terecht kunnen bij banken voor grotere investeringen. “We hebben geen enkele reden te stoppen met dit project,” zegt Bhondoe. Ook is de stichting bezig milieuvriendelijke toepassingen in de agrarische sector te stimuleren.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

09-03-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics