Nickerie.Net, maandag 16 maart 2009


Cogesur schenkt website aan diabetespatiŽnten in Suriname
Geplaatst: 16/03/2009

Paramaribo - DiabetespatiŽnten in Suriname kunnen op de website www.diabetes.sr lezen over hun ziekte. Daarnaast kunnen zij leren hoe anderen met hun ziekte omgaan en zelfs vragen stellen aan diabetesdeskundigen. Deze website schonk Chander Mahabier, voorzitter van Stichting CoŲrdinatie en Ondersteuning Gezondheidszorg Suriname (Cogesur), aan medici, diabetespatiŽnten en diabetesverzorgers afgelopen zaterdag in Lucky Twins. Anita Morres is de voorzitter van de Vereniging van Diabetesverpleegkundigen in Suriname.

Website www.diabates.sr, toegelicht door Dr. Ch. Mahabier (Foto/Graphics Nickerie.Net)

Mahabier vertelt dat precies een jaar terug, tijdens de 1ste Evert Van Ballegooijenlezing, er plannen zijn gemaakt om een informatief website op te zetten voor patiŽnten, leken en professionals. De bedoeling van deze website is dat informatie over diabetes type 1 en 2 gemakkelijk beschikbaar en toegankelijk moet zijn. Daarnaast moet deze website als een ontmoetingsplaats gaan werken voor professionals. De Cogesur-voorzitter legt verder uit dat diabetespatiŽnten verder in de vraagbak van de website hun ervaringen met anderen kunnen delen. Ze kunnen ook vragen stellen die dan door Nederlandse professionals, in samenspraak met de Surinaamse, worden afgehandeld. Er is ook een speciale link voor medische professionals waar er informatie over bijscholing is opgenomen. In overleg met Surinaamse deskundigen zullen alle behandelingsvormen op de website komen te staan.

Voor leken wordt het interessant om te weten welk nieuws over diabetici er is. Er is ook uitgebreide informatie te vinden over het ontstaan van Ďsukru sikií, de klachten ervan, de symptomen van een te hoog en een te laag suikergehalte, adviezen over leefstijl en uitleg over alarmsignalen (wanneer het nodig is direct een arts te waarschuwen). Mahabier verwacht dat er veelvuldig gebruikgemaakt zal worden van deze site door zowel leken als professionals en dat het een hulpmiddel zal worden in de zorg voor diabetespatiŽnten in Suriname.


Nickerie.Net Extra


Over Diabetes.sr

De website Diabetes.sr is een initiatief van Stichting Langerhans & Stichting Cogesur. Beide stichtingen zijn nauw betrokken bij de diabeteszorg in Suriname. De afgelopen jaren hebben zij samen met COVAB de opleiding voor diabetesverpleegkundigen in Suriname vorm gegeven. Daarnaast hebben zij tal van lezingen en symposia georganiseerd over het onderwerp diabetes.

Diabetes.sr heeft als doel om onafhankelijke informatie te geven aan patiŽnten en professionals over diabetes mellitus oftewel suikerziekte. De site wordt gefinancierd en beheerd door Langerhans en Cogesur, maar is bedoeld voor de Surinaamse gemeenschap.

Iedereen die informatie over diabetes voor Suriname op deze site wil zetten is van harte welkom. Voor meer informatie kunt u een mail sturen naar info@diabetes.sr 

Met vriendelijke groet,

Dr. S.T. (Bas) Houweling, huisarts namens Stichting Langerhans

Dr. C. (Chander) Mahabier, chirurg names Stichting Cogesur


Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

16-03-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics