Nickerie.Net, maandag 23 maart 2009


Falend sluisbeheer laat Paradise en Longmay onderlopen
Geplaatst: 23/03/2009

Paramaribo -  Bewoners van Paradise, Longmay en omgeving zijn gistermiddag verrast geworden toen zij in hun directe omgeving, het water zagen stijgen en lozingen over hun oever zijn getreden. Reddeloos en machteloos moesten de bewoners toezien hoe het rivierwater het droge in het natte veranderde. De ontstane situatie heeft ervoor gezorgd dat mensen enorme scheldkanonnades losten naar instanties die verantwoordelijk zijn voor de sluis die het vermoedelijk heeft begeven en het rivierwater door was gedrongen naar de omgeving. Mahinder Mangal zei boos dat er een sluiswachter van de buurt moet komen en dat er geen sluiswachter van verder afgelegen gebieden moet komen als er wat aan de hand is.

Op enkele locaties stond het water al boven de 50 centimeters onder water. Groente arealen die in bloei zijn, zijn niet bespaard gebleven. Het was volgens buurtbewoners dan ook niet uitgesloten dat het water verder zou kunnen kruipen naar omliggende rijstvelden. Groentetelers die leven van de verkoop van groente zeggen een paar duizenden SRDís schade te hebben geleden. Wie hen hiervoor zal vergoeden laten zij in het midden. Van LVV zeggen zij geen input te zullen verwachten. Er komt volgens hen maar misschien een schaderapport en verder niks meer. Mensen met een flatwoning hadden handen vol werk om have en goed nog droog te houden.

Tjokropawiro Kartyan die als verantwoordelijke fungeert van de sluis van de Oostelijkepolders kwam poolshoogte nemen en kon gebrekkig aangeven wat er was gebeurd. Slechts het vermoeden dat volgens hem een grote blok ergens onder aan de sluisdeur zou zijn vastgezeten. Tot gisteravond steeg het water verder. Het wachten is nu wanneer het rivierwater zich terug zal trekken om precies te kunnen vaststellen wat de precieze oorzaak is geweest. De sluiswachter wordt in dit geval door de bewoners als zwarte schaap gezien, daar hij de wacht slecht zou hebben houden. Het is niet de eerste keer dat zulks plaatsvindt in de omgeving. In de buurt van de woonomgeving Longmay was de overstroming ook duidelijk zichtbaar.

Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

23-03-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics