Nickerie.Net, zaterdag 28 maart 2009


President verkleint beweeg ruimte Jong Tjien Fa

Ivan Cairo, 26/03/2009

Paramaribo - President Ronald Venetiaan heeft minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), wat betreft het gronduitgiftebeleid, onder curatele gesteld. Van alle grondbeschikkingen die hij wil verstrekken, moeten vanaf nu ook kopieën naar het staatshoofd voor screening.

Het ‘kortwieken’ van Jong Tjien Fa is het directe gevolg van het wazige gronduitgiftebeleid dat geresulteerd heeft in een storm van kritiek vanuit De Nationale Assemblée en de gemeenschap. Een oude afspraak van twee jaar geleden tussen de president en de RGB-minister over de te volgen procedure werd deze week weer onder de aandacht van Jong Tjien Fa gebracht door Venetiaan. “Ik heb geen brief van de president ontvangen; het is gewoon mondeling gebeurd”, zegt de minister desgevraagd aan de Ware Tijd.

dWT archieffoto President Ronald Venetiaan tijdens een van zijn spreekbeurten in het parlement. Niet zelden heeft hij vanuit die plek RGB-minister Michael Jong Tjien Fa (links zittend naast collega Humphrey Hildenberg van Financiën) op diens verantwoordelijkheden gewezen. Het is nu zover dat het staatshoofd de bewindsman onder ‘curatele’ heeft gesteld.-.

Vooral over ‘de moeilijke situaties’ zal tussen de twee regeringsleden nauwere afstemming plaatsvinden, voordat gronden worden uitgegeven. De bewindsman doet er niet moeilijk over, dat zijn leiband wordt ingekort. “Ik heb daar helemaal geen problemen mee, want het is de totale regering die ervoor staat. Wanneer de kritiek komt op het gronduitgiftebeleid, treft het niet alleen de minister of het ministerie van RGB, maar de totale regering”, zegt hij. Ondertussen is besloten dat alle grondaanvragen van stichtingen door de Onderraad Grondzaken zullen worden behandeld. Dat de president nu over de schouders van Jong Tjien Fa meekijkt wat er gebeurt, speelt coalitiepartij Pertjajah Luhur in de kaart.

Want, zegt PL-voorzitter Paul Somohardjo, als er nu nog iets fout gaat is de kritiek niet meer alleen voor de partij en de minister. Vanuit St. Maarten, waar hij met een parlementaire delegatie vertoeft, zegt Somohardjo, dat de directe betrokkenheid van de president nu ook meer garantie geeft voor een transparant gronduitgiftebeleid. De afgelopen weken kwam Somohardjo in aanvaring met coalitiepartij NPS, na denigrerende uitlatingen te hebben gedaan in de richting van NPS-assembleeleden. Daarover werd hem vorige week in het parlement flink de waarheid gezegd door Nieuw Frontfractieleider Otmar Rodgers. Somohar-djo is grote voorstander van een nauwere afstemming en zegt dat dit eerder al met Venetiaan was besproken.

“Het is goed voor de transparantie en Pertjajah Luhur kan niet meer in verlegenheid gebracht worden. Als de hoogste baas gaat screenen, komt er meer transparantie, de kritiek wordt minder en het vertrouwen in de regering wordt groter”, laat de politicus weten. Dat er de afgelopen dagen in de media informatie stond over grondbezit van oppositieleden, neemt niet weg dat zaken fout gaan bij RGB, zegt NDP-fractieleider Kenneth Moenne. “Ik ga niet ontkennen dat ook NDP’ers op ongebruikelijke wijze grote lappen grond hebben gekregen en dat is af te keuren. Al ga je me 100.000 kavels wijzen van NDP’ers; onbehoorlijk bestuur is onbehoorlijk bestuur.

Dát moet veranderen; we kunnen niet zo door blijven gaan.” Het over en weer verwijten van elkaar door oppositie en coalitie omtrent het gronduitgiftebeleid moet volgens hem stoppen, en het beleid dient veranderd te worden. “Je kan niet doorgaan met het inpikken van gronden en deze aan vriendjes weggeven. Je kan geen sluizen en groenstroken blijven weggeven. Dat is afkeurenswaardig”. Ook ‘de kleine man’ moet aan een stukje grond geholpen worden, om bezitvorming te stimuleren, wat een basis vormt voor armoedebestrijding. Tegelijkertijd met verandering en verbetering van het gronduitgiftebeleid moet ook de ruimtelijke ordening aangepakt worden.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

28-03-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics