Nickerie.Net, maandag 30 maart 2009
China wil nieuwe wereldmunt 'Bancor' moet dollar gaan vervangen
26/03/2009
Hoe wilder de sprongen van de Amerikaanse central bank, des te ongeruster worden de Chinezen over de waarde van hun dollarreserve. Loskoppelen van de dollar wordt al aantrekkelijker. Maar dan moet er eerst een nieuwe wereldmunt komen.
De Chinese leiders maken zich ernstig zorgen over de spaarpot vol dollars die het land bezit. Niet over de hoeveelheid dollars, want ze hebben er genoeg, maar over de toekomstige koopkracht van al dat geld. Het grote Chinese spaarplan ging van start na de Aziëcrisis. Landen in de regio zonder grote buitenlandse valutareserve kwamen in zwaar weer terecht toen binnenlands en buitenlands kapitaal naar veilige (Westerse) havens vluchtten.
Dat nooit meer, dachten veel Aziatische leiders en ze gingen dollars hamsteren. Het ging China het beste af, want dankzij de snel stijgende export stroomden de buitenlandse valuta binnen. Bovendien kozen de Chinese beleidsmakers ervoor om de eigen munt kunstmatig goedkoop te houden door dollars op te kopen en yuans te verkopen. Dat hield de export lekker voordelig, terwijl de valutareserves snel toenamen.
Rampzalige beleggingsstrategie De tactiek was goed voor de economische groei, goed voor de financiële stabiliteit en het vertrouwen van buitenlandse investeerders in de Chinese economie. Maar als beleggingsstrategie was het rampzalig beleid. In beleggingstermen: China is momenteel dramatisch 'overweight' in dollars. De beleggingsmix klopt van geen kant. Gevolg is dat het vermogen van China buitengewoon gevoelig is voor daling van de dollar. Logisch dat de Chinese autoriteiten met groeiende afschuw kijken naar het monetaire beleid van de Amerikanen.
Bij de Federal Reserve draaien de drukpersen overuren. De economie moet worden overspoeld met dollars, om deflatie en depressie te voorkomen, vindt Fed-voorzitter Ben Bernanke. Met alle denkbare middelen wordt geld de economie in geschoven. De officiële rente ging naar nul, banken mogen zo ongeveer ieder sachuldpapier bij de Fed als onderpand gebruiken voor verse dollarleningen, de Fed koopt hypotheekschulden op en sinds vorige week ruilt Bernanke voor honderden miljarden dollars aan staatsobligaties in.
Hoge inflatie Misschien dat deze nooit vertoonde monetaire explosie, deflatie, oftewel prijsdalingen, en een economische depressie voorkomt. Maar als dat is gelukt komt meteen het volgende probleem: hoge inflatie. Met zoveel dollars in omloop wordt het voor de Fed bijzonder moeilijk om daling van de koopkracht van de Amerikaan en een val van de Amerikaanse munt ten opzichte van andere valuta te voorkomen. De redding van Amerika komt dan deels voor rekening van buitenlanders met dollartegoeden. Daar zijn de Chinezen mooi klaar mee. Een snelle oplossing is er niet voor China. Sterker: door hun dollarreserves hebben ze belang bij het overeind houden van de Amerikaanse economie. Want een Amerikaanse depressie is slecht voor de dollar, én voor de Chinese export.
Systeem op de helling Maar voor de langere termijn azen ze wel op een oplossing. Dit zal ze niet nog eens gebeuren. Sparen in euro's of yens lost het probleem niet op, want dan zijn ze afhankelijk van het monetaire beleid van die landen. Nee, het hele internationale financiële systeem moet op de helling. Er moet een nieuwe wereldmunt komen, los van landen en beheerd door een onafhankelijke instelling als het IMF. Dat is althans het voorstel van de president van de Chinese Centrale Bank Zhou Xiaochuan. In een speech pleitte hij deze week voor een nieuwe internationale reservemunt. Die munt zou niet gekoppeld moeten zijn aan de dollar of euro, maar aan een reëel, tastbaar anker. Grondstoffen, bijvoorbeeld. Een mandje met olie, kolen, koper, nikkel, goud en andere wereldwijd verhandelde en gebruikte grondstoffen kan als basis voor de nieuwe munt dienen, denkt Zhou. De waarde van de munt staat dan altijd in vaste verhouding tot de prijsindex van dat mandje. Andere munten, zoals de Chinese renminbi kunnen dan weer worden gekoppeld aan die wereldmunt.
John Maynard Keynes Het is geen nieuw idee. Het was de illustere Britse econoom John Maynard Keynes die de creatie van precies zo'n wereldmunt voorstelde na afloop van de Tweede Wereldoorlog. Hij had er ook al een naam voor: de 'Bancor'. Maar tijdens de onderhandelingen over een nieuw monetair systeem in het Amerikaanse plaatsje Bretton Woods, verloor zijn idee het van de Amerikanen die de dollar tot sleutelvaluta wilden maken.
Overigens is het maar zeer de vraag of het idee van Keynes en Zhou wel de gewenste stabiliteit zal geven. Het IMF zal in hun systeem de waarde van de Bancor moeten managen, en feitelijk altijd bereid moeten zijn om het mandje met grondstoffen in ruil voor de munt daadwerkelijk te leveren. De gevolgen voor de nieuwe munt, het IMF en de grondstofmarkten van een eventuele run op het mandje, zullen desastreus zijn. Bovendien: Zhou pleit impliciet voor een wereldwijd stelsel van vaste, aanpasbare wisselkoersen. Precies als het Bretton Woods systeem, dat uiteindelijk begin jaren zeventig met veel lawaai ontplofte. Of we daar weer naar terug moeten is zeer de vraag.
FD/Mathijs Bouman
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net / Financieel Dagablad |
30-03-2009 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2009. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics