Nickerie.Net, woensdag 01 april 2009


Hevige regenval stagneert padieoogst

Beta Debidien, 01/04/2009

NIEUW-NICKERIE - De zware regenval van de afgelopen dagen heeft de padieoogst gestremd. In de verschillende polders bleven combines op de weg, omdat slecht weer het oogsten onmogelijk maakte. De regens stagneren ook de afvoer van de geoogste padie vanuit de rijstvelden die langs de kleiwegen liggen. Boeren van wie de rijstvelden langs de zandwegen liggen, hebben geen problemen bij de afvoer van de oogst. “We hopen niet dat de situatie zich herhaalt en erger wordt waardoor onze boeren ook dieper in de problemen geraken,” zegt Harinandan Oemraw, bestuurslid van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA).

Een combine zit vast in een drassig deel van een rijstareel. De boeren hebben het weer niet mee bij het afoogsten van hun velden.-

Hij stelt dat de kleiwegen niet in een goede conditie verkeren, omdat de boeren geen tijd hebben gehad om deze begaanbaar te maken. In sommige gevallen blijft het regenwater liggen op de rijstvelden, waardoor de laaggelegen delen ook drassig zijn geworden. Vanwege de drassigheid zal dat deel van het areaal niet afgeoogst kunnen worden. “We willen graag onze oogst binnenhalen, want als een boer in deze periode met ongunstige opkoopprijzen, een deel van zijn areaal niet kan oogsten, zal dat een verlies voor hem betekenen, hoe groot of klein dat ook mag zijn,” zegt landbouwer Mahesh Gokoel in de westelijke polder.

Hij hoopt dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij de zaak in de gaten houdt en waar nodig zal inkomen om de infrastructuur te helpen herstellen. De oogst is intussen de derde week ingegaan en Gokoel weet nog steeds niet welke opkoopprijs de molenaar hem zal bieden voor zijn product. Oemraw hoopt dat nog deze week zicht komt op de situatie.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

01-04-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics