Nickerie.Net, dinsdag 14 april 2009


Besnijdeniscampagne wegens overweldigende aanloop tijdelijk gestopt

Geplaatst: 11/04/2009

Paramaribo -  ‘Tijdens de eerste 3 consulten al hadden wij reeds 500 mensen over de vloer, die wij in principe over 3 maanden tijd hadden uitgestippeld. Het was een project voor 100 behoeftigen, maar vanwege de overweldigende aanloop hebben wij dat met moeite kunnen verruimen naar 500.’ Dit zegt de minister van Volksgezondheid, Celcius Waterberg, aan DBS over de besnijdeniscampagne die momenteel is stopgezet.

Volgens de minister zal nu een evaluatie plaatsvinden, waarna men de bevindingen zal presenteren aan de verschillende stakeholders om dit ook mee te nemen in de gewone gezondheidsdiensten. De bewindsman beaamt dat zijn ministerie niet voorbereid was op de overweldigende aanloop. Hij kon nog niet met zekerheid zeggen of er een vervolgcampagne komt, maar gaf wel aan dat de samenleving vroegtijdig op de hoogte gesteld zal worden wanneer alle ziekenhuizen besnijdenissen mogen uitvoeren en de zorgverzekeraar daarvoor zal betalen.

De minister benadrukte dat de illusie die er gewekt wordt vanuit de samenleving dat de besnijdenis alleen bij bepaalde bevolkingsgroepen uitgevoerd mag worden, niet waar is. ‘Alle bevolkingsgroepen, maakt niet uit van welk ras of religie, maakt gebruik hiervan.’ Hij vulde aan dat de behoefte om besneden te worden heel groot is binnen de samenleving, omdat er nog steeds aanvragen komen van mensen die buiten de leeftijdsgrens vallen.

Een team bestaande uit 3 specialisten, te weten 2 chirurgen van ’s Lands Hospitaal en een uroloog van Cubaanse origine, die werkzaam is in Suriname, voeren de besnijdenissen uit. De specialisten proberen nu aan de hand van de mogelijkheden van de operatiekamer op de woensdag en vrijdag ongeveer 20 patiënten te besnijden. ‘Maar nu gaan wij 4 middagen inlassen in de week om die 500 af te ronden in de vakantie’, aldus de minister van Volksgezondheid.

Zahier Azizahamad

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

14-04-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics