Nickerie.Net, maandag 13 april 2009


Assistent-secretaris-generaal Ramdin: Amerika’s top gaat OAS sterker maken

11/04/2009

Paramaribo - De Vijfde Amerika’s-top gaat van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) een sterkere organisatie maken. Na de topontmoeting van de regeringsleiders van het continent komende week in het Trinidadiaanse Port-of-Spain, wordt de OAS “nog belangrijker”. Dat zei assistent-secretarisgeneraal Albert Ramdin, tijdens een conferentie van de Council on Latin America van de American University, in Washington, DC. Volgens de diplomaat vindt de conferentie op een belangrijk moment plaats omdat “de fundamenten waarop dit continent is gevestigd veranderen”. Ramdin: “Willen we in staat zijn om de vele uitdagingen waarmee de Amerika’s geconfronteerd worden het hoofd te bieden, dan zullen landen samen moeten werken”. Het is “enorm belangrijk” voor regionale leiders om elkaar te ontmoeten en in dialoog te treden over vraagstukken in hun land.

Albert RamdinAlbert Ramdin

Ofschoon een ongekende economische vooruitgang is geboekt in de regio, zijn er nog talrijke uitdagingen. Op zeker vier punten is de komende top enorm belangrijk: hij wordt voor het eerst in een Caribisch land gehouden, herbevestigt de regio zijn betrokkenheid bij de Amerika’s; het politiek landschap in de regio is veranderd, waarbij tweederde van de leiders voor het eerst deelnemen en nieuw leiderschap zich aandient; de regio kampt met grote uitdagingen zoals energie, voedsel en milieuvraagstukken, alsmede de financiële crisis die hard moet worden aangepakt; en VS-president Barack Obama komt naar zijn eerste summit en zijn er hoge verwachtingen van de besprekingen.

Aan de hand van de mate waarop aan de verwachtingen zal worden voldaan, zal het succes van de top worden vastgesteld, meent Ramdin. Hij riep verder op tot “institutionalisering” van de topconferentie binnen de overlegstructuur van de OAS. Ramdin stelt voor dat de summit om de vier jaar de plaats inneemt van de reguliere algemene vergadering van de OAS.

Volgens andere deelnemers aan de conferentie in Washington, DC, zal aanpak van de financiële crisis “het nummer 1” vraagstuk moeten zijn tijdens de besprekingen in Port-of-Spain. Leiders moeten met oplossingen komen zoals stimuleringsmaatregelen voor de economieën in de regio, terwijl sociale programma’s gewoon doorgaan en protectionisme wordt tegengegaan. Daarnaast zal de rol van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank, IDB, versterkt moeten worden.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

13-04-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics