Nickerie.Net, maandag 13 april 2009


Hindoes vieren Hanuman Jayanti

Sabitrie Gangapersad, 09/04/2009

Paramaribo - Over de hele wereld vieren miljoenen Hindoes vandaag de geboortedag van Hanuman, de apengod. Ook in Suriname is Hanuman erg populair en wordt door veel toegewijden vereerd. De aap Hanuman, zoon van de windgod Vayu, wordt gezien als het toonbeeld van deugd, trouw en kuisheid. Hij is de onbaatzuchtige aanhanger en trouwe dienaar van Rama, de incarnatie van God Vishnu. De heldendaden van Hanuman zijn beschreven in het beroemde epos Ramayana.

Volgens het verhaal was Rama, zoon van koning Dasaratha van Ayodhya, getrouwd met prinses Sita. Door een belofte die zijn vader had gedaan aan zijn tweede vrouw Kaikeyi, werd Rama voor veertien jaren verbannen naar het oerwoud. Rama's broer Lakshmana en Sita gingen mee. Tijdens de ballingschap in het Dandaka-woud werd Sita door de demonenkoning Ravana van Lanka, ontvoerd. In de Ramayana worden de zoektocht naar Sita en de hulp van Hanuman in vierregelige verzen (chaupai's) op prachtige wijze beschreven.

Hanuman wordt als de grootste devoot van Rama gezien, het ideaal dat elke Hindoe nastreeft. Tijdens gebedsdiensten en rituelen bij Hindoes wordt daarom vaak gereciteerd uit de Hanuman chalisa. In veertig coupletten worden de heldendaden van Hanuman bezongen. Ook het planten van een Jhandi, bamboestok met rode vlag, is onmisbaar. De vlaggen zijn bij veel Hindoes in Suriname op het erf zichtbaar.

Omdat Hanuman kracht symboliseert, is hij onder andere bij jongeren en worstelaars erg geliefd. Enkele jaren geleden is er over Hanuman een tekenfilm gemaakt die het internationaal erg goed doet.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

13-04-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics