Nickerie.Net, woensdag 22 april 2009


Harinanan Oemraw: “Wanneer boeren dood gaan, zullen opkopers ook niet meer bestaan”
Geplaatst: 22/04/2009

Nickerie -  Padieboeren in het district Nickerie kunnen zich moeilijk voorstellen dat de overheid niet komt met oplossingen betreffende de padieprijs. Zij zijn dagelijks op het veld bezig om hun padie af te oogsten. Dit doen zij echter niet met een tevreden hart, daar de padieprijs niet goed voor hen uitpakt en voor allerlei stress zorgt. “De boeren zijn inderdaad in de war”, zegt SPBA- topper Harrinanan Oemraw toen aan hem om een reactie werd gevraagd. Het boerenvolk wil snel een oplossing zien vanuit de overheidszijde. Oemraw zegt dat eerder gedane voorstellen door hen nog steeds niet zijn beantwoord. ‘Er komen nog altijd meer kosten, maar wij kunnen een beetje genoegen nemen met een prijs van SRD 50’, zei Oemraw.

De boeren hebben volgens hem al heel wat moeten opofferen. ‘Waar blijft de reactie van de overheid deze dagen’, vraagt Oemraw zich af. Er is volgens hem gesproken over liberalisatie. Sedert de liberalisatie wordt de padieprijs door opkopers bepaald, terwijl het in het verleden door de padieproducenten werd gedaan. De producenten zeggen de mening te delen dat toen de prijs opgeklommen was, HI-minister Clifford Marica de export aan banden had gelegd. Nu vragen de boeren zich af waar deze minister is, aangezien hij in geen velden te bekennen is. ‘We willen dat de exportprijzen door de minister nu openbaar worden gesteld’, zegt Oemraw.

De SPBA-zegsman zei verder dat zij beschikken over rijstprijzen van zowel Azië als de regio en Europa. Momenteel wordt padie voor een open prijs opgekocht. Oemraw zegt zich ook af te vragen of de exportprijs ook wel open is. De SPBA doet een dringend beroep op de overheid om te bewerkstelligen dat zij gezamenlijk om de tafel gaan zitten voor bepaling van een goede padieprijs. ‘Want wanneer de boeren er niet meer zullen zijn, de opkopers ook niet meer zullen gaan bestaan. Dan is het boerenvolk dood’, aldus Oemraw.

Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

22-04-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics