Nickerie.Net, maandag 04 mei 2009


Leo Campus met visus oogmetingsproject in Nickerie
Geplaatst: 02/05/2009

Nickerie -  Leo Club Campus president Mitesh Bhaggoe heeft tijdens het visusproject in Nickerie, benadrukt dat dit project, dat goede vruchten heeft geoogst in Paramaribo, ook naar het westelijk grensdistrict moest. Na een goede voorbereiding is het project afgelopen donderdag ook uitgevoerd voor leerlingen van de twee kindertehuizen Olga Clarck en Gaytrie en de Openbare School Skoertjie. Meer dan driehonderd kinderen zijn onderworpen aan een speciale medische test.

Projectinitiator Dhanpat Ritesh zegt dat tijdens dit onderzoek bij deze jonge kinderen er enig verband moet zijn tussen visus en hun leervermogen. Dit houdt in dat wanneer kinderen al op jonge leeftijd geen goed zicht hebben, hun leervermogen danig mee wordt beÔnvloed en zij dus niet het maximale kunnen presteren in de schoolbanken. Bij de twee kindertehuizen is de oogmeting gedaan in combinatie met wat sportactiviteiten, zei Bhaggoe. Hij liet aan het einde van de metingen weten dat er zeker een aantal kinderen via hun huisarts verder zal worden verwezen naar de oogarts.

Volgens Mitesh Bhaggoe is dit project gefinancierd uit fundraisingactiviteiten en andere fondsen. Zelf zegt hij dat er heel veel kinderen zijn waarvan de ouders dit niet kunnen permitteren en dus zij als club hierop hebben kunnen inspelen. Bij dit project heeft de Leo Club Campus dan ook gebruikgemaakt van een aantal studenten van de Medische Faculteit. Het ligt in de bedoeling dat de meetresultaten nader zullen worden uitgewerkt en ook zullen worden geanalyseerd. Verder zal het onderzoeksresultaat verstuurd worden naar de locaties waar de test is gedaan.

Op de vraag hoeveel kinderen uiteindelijk van een bril moeten worden voorzien, kon Bhaggoe niet veel kwijt, daar de officiŽle cijfers nog niet binnen zijn. Het visusproject is volgens de Leo Club-president reeds eerder uitgevoerd in het stadsdistrict Paramaribo en het district Saramacca (OS Pomona). Nickerie is de derde meetsite geweest. Ten aanzien van de overige districten heeft Bhaggoe gezegd dat zij, naar gelang de middelen hiervoor beschikbaar zijn, ook de kinderen van de andere districten zullen testen.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

02-05-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics