Nickerie.Net, maandag 04 mei 2009


Verginia Kenton wint GLO opstelwedstrijd over vogelbescherming in Nickerie
Geplaatst: 02/05/2009

Nickerie -  Verginia Kanton is de winnares geworden van de opstelwedstrijd in het kader van vogelbescherming in Nickerie. Het gebeurde allemaal bijkans een jaartje terug dat er een campagne is gevoerd voor de bescherming van de rode ibis en andere kustvogels. Dat werd gedaan door Natuurbeheer in samenwerking met de Stichting Vrienden van Stinasu. Aan deze campagne had de organisatie ook een opstelwedstrijd gekoppeld voor alle zesde klassers van de GLO-scholen van het district Nickerie.

Astrid Moor, medewerker van Natuurbeheer in Nickerie, zegt dat met de campagne de kinderen het belang is gewezen van het nut van deze vogels. Jachtopziener Ashokkoemar Pherai liet weten dat bij enquête gepleegd in de kustdistricten is komen vast te staan dat Nickerie aandachtsgebied nummer 1 is om voorlichting te geven over de rode ibis waarop lucratief wordt gejaagd. Opmerkelijk volgens Pherai is dat sedert de voorlichtingscampagnes er bijna geen aanhoudingen meer zijn verricht. Pherai zegt dat voorlichting nodig is als randvoorwaarde om samen met de jacht- en natuurbeschermingwet te zorgen voor de instandhouding van flora en fauna in ons land.

Doctor Arie.L.Spaans, de motor achter de opstelwedstrijd, zei dat het heel moeilijk ging om de beste vijf eruit te lichten. Volgens hem heeft het emotionele de doorslag kunnen brengen. Uiteindelijk is het opstel van Verginia Kenton van de OS Klein Henar als beste gekozen van de bijkans 600 inzendingen. In haar opstel heeft Kenton duidelijk naar voren gebracht dat bescherming van de rode ibis liever vandaag moet dan wachten op morgen. Zij zegt een grote voorstaander te zijn dat deze unieke mooie kustvogels, die door heel veel mensen bewonderd worden, behouden worden voor de komende generaties. Kenton zegt dat uitsterving van deze dieren heel zielig zal zijn. De voorlichtingscampagnes hebben haar behoorlijk beïnvloed om mee te doen aan de opstelwedstrijd. Zij had niet gedacht als beste uit de bus te komen.

Uit handen van de vogelexpert heeft zij lectuur en een verrekijker ontvangen. Chantal Helstone van de Spangenbergschool eindigde op plaats nummer 2, gevolgd door Shalinie Ghirad (OS Kisoensingh te Clarapolder), Saif Hohmarow (OS III) en Sara Mina (OS 4). Eerder hebben de GLO-leerlingen Ivan Ishwardat (OS I) en Xafier Todikromo ook tekeningen gemaakt die tot in Korea zijn tentoongesteld. De organisatie is dik tevreden over het bereikte resultaat.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

02-05-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics