Nickerie.Net, woensdag 06 mei 2009


Suriname telt ongeveer 60 verloskundigen

10.000 bevallingen op jaarbasis
Geplaatst: 06/05/2009

Paramaribo -  Jaarlijks vinden er landelijk ongeveer 10.000 bevallingen plaats. Het werk van de verloskundigen is nu uitgebreider, zegt Suze Holband, voorzitter Surinaamse Organisatie voor Verloskundigen (SOV). Behalve op de moeder en de baby te focussen, wordt nu ook gefocust op de hiv/aids problematiek. Dit betekent dat je als verloskundige zeker een uur langer bezig moet zijn met de patiënt. “En dat lukt zeker niet als je maar twee verloskundigen hebt, die de zwangerencontrole moeten doen op 75 mensen die dagelijks komen.” De vraag naar verloskundigen is enorm en naar schatting zijn er landelijk zeker zo een 150 verloskundigen nodig om het werk naar behoren te kunnen uitvoeren. Momenteel hebben wij ongeveer 60 actief beëdigde verloskundigen in Suriname werken. Natuurlijk zijn er nog meer verloskundigen door de jaren heen opgeleid, maar die werken niet.

Suriname heeft relatief een tekort aan verloskundigen, maar meent dat als alle verloskundigen actief bezig zouden zijn, wij dit tekort niet zouden hebben. “Maar de mensen die wij nu hebben, daarmee kunnen wij het niet alleen doen.” Ook moet rekening gehouden worden met het huidige korps, dat relatief ouder is. De roep naar jongere verloskundigen is ook groot. Holband zegt dat er jongere mensen nodig zijn die het werk van hen kunnen overnemen. Het tekort heeft te maken met het feit dat de verloskundige geen carričremogelijkheden heeft. Voor verdere studie moet men de verloskamers verlaten en een andere oorzaak is de trek van deze krachten naar het buitenland. Dit alles kan volgens Holband weggewerkt worden door agressievere campagne te voeren voor het beroep, betere waardering voor de verloskundigen en de mogelijkheden creëren dat verloskundigen zelfstandig kunnen gaan werken. Echter is de infrastructuur van Suriname niet hierop berekend.

Wereldwijd is gisteren de Dag der Verloskundigen herdacht, zo ook in Suriname. Echter heeft de Surinaamse Organisatie voor Verloskundigen(SOV) gemeend om het er rustig aan te doen, gezien het feit dat de organisatie volgende maand haar 40-jarig bestaan zal herdenken. In dit verband zal er in oktober een feestprogramma uitgevoerd worden.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

05-05-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics