Nickerie.Net, woensdag 06 mei 2009


Vogelsmokkelaar krijgt zware boete

Lia Tjong Akiet, 05/05/2009

Paramaribo - Een Guyanese vogelsmokkelaar en zijn transporteur moeten samen SRD 17.000 ophoesten aan boete. Op donderdag 23 april is de Guyanees tijdens een reguliere politiecontrole in Nickerie aangehouden. Bij hem zijn 75 twa-twa’s in beslag genomen. Hij had de zangvogels illegaal het land binnengebracht. Zijn transporteur moet SRD 4.000 boete betalen voor medeplichtigheid. Drie dagen na de aanhouding van de Guyanees is een vertrekkende Nederlandse passagier aangehouden op de luchthaven. Hij had drie twa-twa’s, twee picolets, vier gelebeks, een roti en acht geeldassen in zijn bezit. Deze groep vogels waren op professionele manier in zijn schoenen verstopt. De boete die deze smokkelaar heeft gekregen is nog niet bekend. Volgens hoofdjachtopziener Hierdainarain Gobindh van de Dienst Lands Bosbeheer (LBB), zal er niet worden geschroomd om hogere boetes op te leggen. “De straf moet voelbaar zijn.”

Deze zangvogels hebben de smokkel niet overleefd. De Guyanese smokkelaar gebruikte voor zijn illegale praktijken kleine kooitjes. De Nederlandse smokkelaar gebruikte daar zijn schoenen voor.dWT foto/Roy Ritfeld -.

De hele partij in beslag genomen vogels is gisteren geveild. Tien van de smokkelvogels hebben het niet overleefd. De vogelveiling heeft SRD 2.665 opgebracht. In Suriname kost een twa-twa al gauw tussen de SRD 500 en SRD 700 en in Nederland kan de prijs oplopen tot duizenden euro's.

Voor de lage opbrengst tijdens de veiling is een reden. “Een aantal factoren hebben gespeeld. Veel van de beesten waren bol, je zag dat ze ziek waren. Zodoende hebben we besloten om de vogels in kavels (groepen van 4 of 5) te verkopen. Als het per stuk zou gaan, zouden we de hele dag bezig zijn,” legt Gobindh uit.

Het loslaten van de vogels ziet hij niet als optie. “Die beesten zijn te lang in een kooi gebleven. Ze kunnen dan niet meer vliegen, misschien slechts drie meter en daarna vervolgen ze hun vlucht met kruipen. Als het een wilde vangst is, vragen we toestemming van de officier om de vogels los te laten.” Zowel de veilingopbrengst als de boete worden gestort in de staatskas.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / De Ware Tijd

05-05-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics