Nickerie.Net, donderdag 07 mei 2009


Kabalebo-project cruciaal voor stroomvoorziening
Geplaatst: 07/05/2009

Paramaribo -  Het Kabalebo-project dat jaren geleden in de ijskast belandde, is cruciaal voor de stroomvoorziening bij de winning van bauxiet in West Suriname. Tot deze conclusie kwamen Adesh Soemeer en Naresh Ramsingh, studenten van de Faculteit der Technologische Wetenschappen aan de Anton de Kom Universiteit, die afgelopen dinsdag met succes hun thesis “Model voor een optimaal energieplan voor Suriname van 2009- 2023” hebben verdedigd. Zij hebben gekeken naar de elektriciteitsvoorziening in Suriname voor de komende 15 jaren. De generatoren die door de Energiebedrijven Suriname (EBS) in Paramaribo, de districten en op Afobakka zijn opgesteld zullen op lang termijn niet voldoen als gekeken wordt naar het totale verbruik.

De vraag naar energie zal binnen de 15 jaren enorm gaan toenemen gezien de relatieve economische groei en de op handen zijnde grote projecten, zoals bij de goudwinning. Om aan deze behoefte te voorzien, moet er vanzelfsprekend nieuwe capaciteit opgesteld worden. Een optie is het installeren van generatoren. Dat is relatief makkelijker, maar duurder vanwege de olie. Echter is dit ook een korte termijn oplossing. Voor de lange termijn komt waterkracht in zicht. In dit kader hebben Adesh Soemeer en Naresh Ramsingh gekeken naar de Grankriki-, het Tab A Jay- en het Kabalebo-project.

De belangrijkste uitkomst uit het onderzoek is dat men verplicht is om waterprojecten uit te voeren wil men de economische vooruitgang behouden en in voldoende mate kunnen inspelen op de grote vraag naar elektriciteit. De begeleiding lag in handen van docent Ajodhia. Volgens hem hebben de heren zich enorm ingezet en hebben ze een goede job gedaan.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

06-05-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics