Nickerie.Net, donderdag 07 mei 2009


Padieboeren kijken uit naar verdeling SRD 12.6 miljoen  
Geplaatst: 07/05/2009

Nickerie -  Volgens de SPBA-topper Harrinanan Oemraw zal het nog een paar weken duren, voordat de padieboeren over hun toegekende subsidie kunnen beschikken. Oemraw zegt opgelucht te zijn dat zij na een gesprek met landbouwminister Kermechand Raghoebarsing een goede compromis hebben kunnen bereiken. Het was een onderhandelingsgesprek van bijkans twee uren zei Oemraw. Volgens hem is LVV nu op tempo aan het werk om te kijken hoe de subsidie onder de boeren zal worden verdeeld, die landelijk bijkans 26.183 hectare in cultuur hadden gebracht. Van dit geheel behelst Nickerie alleen plusminus 25.351 ha. Oemraw zegt dat zij niet ontevreden zijn over wat zij hebben bereikt met de minister en nemen als SPBA genoegen ermee. Wat volgens Oemraw nog sterk speelt, is het feit dat elke opkoper zijn eigen prijs heeft en er dus geen uniformiteit bestaat qua prijs. Er moet volgens hem nog een tripartiet gesprek komen tussen het ministerie, de padieboeren verenigd in de SPBA en de opkopers.

Als voorman van de boeren zegt Oemraw een beroep te doen op de opkopers om de producenten ook mee te laten leven. Momenteel moet er nog tussen de 10%-15% afgeoogst worden. Naar verwachting zal hetzelfde aantal hectare het komend seizoen weer in cultuur gebracht worden. Boeren zijn nu al bezig met droge grondbewerking. Dit, terwijl het weer ook behoorlijk meespeelt. Volgens Oemraw zijn de prijzen van inputs nog niet helemaal bekend. Wel liet hij weten dat de prijs van ureum waarschijnlijk wat lager zal komen te liggen.

“De brandstofprijs is nog altijd een killer voor de boeren”, zegt Oemraw, omdat deze steeds schommelt. Het zou volgens hem beter zijn dat de overheid, de boeren een vaste prijs geeft. Ten aanzien van de subsidie, zegt Harrinan Oemraw tal van goede reacties gehad te hebben. Padieproducent Radja (Moduck) Ishwardat zegt de SPBA bijzonder dankbaar te zijn. Zelf zal hij de subsidie goed aanwenden. Hij doet een beroep op zijn collega’s om niet aan geldsverdubbeling te gaan doen in casino’s, maar beter hun productie ermee op te schroeven. Kaulessar Mangroe zei opgelucht dat hij de subsidie verwelkomt en dit zal bijdragen om vooral zijn schulden te kunnen aflossen. Een deel van het geld wil hij graag investeren in de aanschaf van machines. Aan de andere kant zit hij zich af te vragen wie het verschil van de prijs bij de opkopers zal betalen. Oemraw zei tot slot dat de vliegtarieven/landingskosten ook een probleem vormen bij de boeren, omdat deze per gebied zeer variërend zijn. De boeren zien graag dat HI-minister Clifford Marica aangeeft of de prijs van vliegtuigbenzine hoger en of lager gaat.

Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

06-05-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics