Nickerie.Net, maandag 11 mei 2009


Suriname verdient dit jaar geen kruimel aan bauxiet
Geplaatst: 11/05/2009

Paramaribo -  Afgezien van loonbelasting en eventuele invoerrechten hoeft Suriname dit jaar niets meer te verwachten uit de bauxietsector. Momenteel verdienen Suralco en Billiton Maatschappij Suriname (BMS) niets uit de sector en lijden op elke ton bauxiet een verlies van US$ 50. Er wordt geschat dat dit jaar zeker meer dan US$ 60 miljoen verlies wordt geleden. BMS vertrekt later uit ons land en Suralco maakt bekend haar productie met 40% te verlagen.

Minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) bevestigt dat de staat dit jaar niets aan de bedrijven gaat verdienen. De afgelopen jaren kon de overheid een graantje meepikken uit de winstbelasting. Dit jaar gebeurt dat niet. ‘We krijgen 38% winstbelasting van niets’, zegt Rusland. De inkomsten van Suralco en BMS lagen op jaarbasis in de orde van US$ 50 en US$ 60 miljoen.

Rusland legt uit dat de regering uit deze situatie juist inspiratie put om een deel van de bauxietmarkt te beheersen. Hij gelooft er sterk in dat de prijzen voor aluminium na verloop van tijd zullen stijgen. ‘Dit is het beste moment om te participeren waarbij wij verwachten dat de kosten voor participatie minimaal zullen zijn. Indien we wachten tot dat zaak aantrekt en prijzen stijgen, zullen de condities veranderen. En misschien is het dan niet interessant voor bedrijven om de staat te laten participeren. Als je nu niets doet, kan het later misschien niet.’

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

10-05-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics