Nickerie.Net, maandag 11 mei 2009


Bijzondere vrouwen op Moederdag ‘Doe op die dag wat zij wil’

Wilfred Leeuwin, 09/05/2009

Paramaribo - Bijzondere vrouwen in onze maatschappij, zoals ambassadeur Lisa Bobbie Schreiber-Hughes van de Verenigde Staten van Amerika en first lady Liesbeth Venetiaan, willen op Moederdag net als andere ‘gewone vrouwen’ in de samenleving, Moederdag ervaren. Wie denkt dat deze vrouwen op Moederdag kiezen voor een geweldig duur diner, met veel belangrijke vrienden en veel protocollaire gebeurtenissen, heeft het helemaal mis. “Op Moederdag ben ik vooral geen first lady, maar gewoon de moeder van mijn kinderen en de vrouw van mijn man. Ik doe precies wat alle andere vrouwen in onze Surinaamse samenleving ook doen. Ik laat me dus zoals alle moeders flink verwennen door de kinderen en mijn man en ga niet naar iets speciaals”, zegt mevrouw Venetiaan. Alle activiteiten die zij rond die dag organiseert als vrouw van de president, zoals met de stichting Fonds voor Sociale Actie, een stichting van first lady's en ministersvrouwen, worden daarom niet op Moederdag, maar eerder georganiseerd.

De Amerikaanse ambassadrice Lisa Bobbie Schreiber-Hughes  en Presidentsvrouwe Liesbeth Venetiaan

Ambassadeur Schreiber-Hughes, is zelf geen moeder, maar heeft alle reden om deze dag op haar eigen manier te vieren. “Net toen ik op het punt stond naar Suriname te komen om hier ambassadeur te worden overleed mijn moeder”, vertelt zij. “Voor mij was dat de belangrijkste mens in mijn leven. Ik ben nu al langer dan twintig jaren getrouwd, maar de relatie met mijn moeder was gewoon iets speciaals en dat gedenk ik dan ook op mijn manier op Moederdag. In mijn belevenis is dat zo, voor elke persoon die geen moeder meer heeft.” De VS-ambassadeur vertelt in één adem door dat, wat zij nu is en in het leven heeft bereikt allemaal te danken is aan die ene vrouw die haar het leven heef geschonken. “Zij is mijn inspiratie geweest, zij gaf mij moed om mijn dromen te verwezenlijken.”

Het verhaal van de ambassadeur doet denken aan de moeder van de Amerikaanse president Barack Obama. Van haar erfde Obama de manier waarop hij nu het leven ziet. Moeder Obama, of Ann Dunham zoals haar echte naam luidde, had altijd de stelling: “Heb de moed de wereld in te gaan en je eigen leven te leiden.” De moeder van de ambassadeur was in haar leven artiest en kunstenaar. “De meeste schilderijen op mijn kantoor en thuis zijn door mijn moeder gemaakt en daar ben ik trots op”. Schreiger-Hughes vraagt aan alle zonen en dochters om op Moederdag niet iets te doen voor moeder wat zij leuk vinden, maar wat moeder zelf leuk vindt. “Als ze graag wil dat je voor haar zingt, dan is het dat wat je moet doen”

Moederdag is voor mevrouw Venetiaan een dankbare dag, waarop speciale aandacht moet worden gegeven aan de vrouw. “Zeker zij die het zwaar hebben of in een achtergestelde positie verkeren. Op deze dag moet zeker ook gedacht worden aan voorbeeldvrouwen uit het verleden en in het heden die een bijzondere rol hebben gespeeld als moeder of vrouw”, zegt zij. Het gaat bij de presidentsvrouwe dan om vrouwen die zich enorm inzetten om voor hun gezin een dragelijk bestaan te hebben. “Ik denk dan aan moeders en vrouwen op het platteland waarmee ik Moederdag heb gevierd, zoals in Groningen. Naast de algemene zorg planten deze vrouwen ook nog, zijn zij in de landbouw of met iets anders in het veld bezig. In veel gevallen zijn zij er ook verantwoordelijk voor dat er dagelijks voeding in huis is. Dat zijn voor mij bijzondere vrouwen en moeders.”

Mevrouw Venetiaan wil dit jaar extra aandacht voor grootmoeders die opnieuw de rol van moeder op zich hebben genomen of ermee worden geconfronteerd. “Zelf ken ik gevallen van oma's waarvan hun dochter bijvoorbeeld is overleden aan aids en kinderen heeft achtergelaten. Het moet je gebeuren dat je op je zestigste de zorg van zes kinderen van twee overleden dochters op je moet nemen; en ze doen het ook nog”.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

11-05-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics