Nickerie.Net, dinsdag 09 juni 2009
Surinaamse journalist Ronnie Rens overleden
PARAMARIBO/WILLEMSTAD, 7 jun – Journalist Ronnie Rens is in Willemstad, Curaçao, overleden aan een hartaanval. Rens is zes en zeventig jaar geworden. De man van het messcherpe sport- en politieke commentaar is niet meer.
Rens heeft zich vanaf de jaren zestig weten te onderscheiden door het ontleedmes. Op de radio wist hij op ijzig aandoende toon de meest intrigerende onderwerpen eenvoudig te becommentariëren. Dat heeft vooral in de jaren tachtig problemen opgeleverd met de militaire machthebbers in Suriname. In 1982 besloot Ronnie op te breken omdat hij zich niet meer veilig voelde in Suriname.
Hij vestigde zich op Curaçao en werd hoofdredacteur bij het dagblad Amigoe. Rens had toen al een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd. Hij is directeur geweest van radio SRS en Tv-zender STVS. Vanaf de jaren tachtig verzorgde hij regelmatig nieuwsoverzichten in het Nederlandse radioprogramma Zorg en Hoop. Ook is hij correspondent geweest van het Nederlandse nieuwsagentschap ANP.
Herinneringen door Rajendre Khargi (RNW)
Dinsdagavond 2 juni belde ik hem nog vanuit Geneve. Ik zou dit weekend bij hem in Amsterdam langskomen, zo sloten we ons telefoongesprek af. We hadden elkaar al een hele tijd niet gezien omdat Ronny en zijn vrouw Didi de wintermaanden op Curaçao hadden doorgebracht.
Ze hadden het er fantastisch gehad en hij moest me nog de groeten overbrengen van allerlei gezamenlijke kennissen. En we hadden nog zoveel bij te praten: Obama, Suriname, Curaçao, het Israelisch-Palestijnse conflict en natuurlijk de laatste ontwikkelingen in onze families.
Vlijmscherp Hij is niet meer, Ronny Rens, de man van het vlijmscherpe commentaar, die lastige onderwerpen niet uit de weg ging en politici en andere autoriteiten soms tot razernij kon drijven met zijn stukken. Ooit vroeg een voorzitter van het Surinaamse parlement aan premier Van Agt of die er niet voor kon zorgen dat Zorg en Hoop kon worden gestopt; de kritische toon beviel niet.
Veel Surinamers in Nederland kennen Ronny vanwege zijn nieuwsoverzichten in Zorg en Hoop. In Suriname zelf is hij natuurlijk bij velen bekend als oud-directeur van de Surinaamse omroep SRS, zijn werk als directeur van Cultureel Centrum Suriname (CCS), directeur van de Surinaamse televisiezender STVS en natuurlijk als commentator bij vele sportwedstrijden en WK-voetbalwedstrijden.
Hij volgde de Amerikaanse baseball- en basketball leagues op de voet en kon daar dan met passie over praten. Hij was het die me eindelijk eens kon uitleggen hoe de regels van American Football werkten en waarom die mannen met helmen op elkaar zo gewelddadig omver renden. Toen ik het begreep begon ik het ook leuk te vinden….
Correspondent Ik leerde Ronny Rens kennen toen we hem vanuit de NOS aantrokken als correspondent. Hij werd onze man, die rond de onafhankelijkheid van Suriname en nog jaren daarna ons wekelijks nieuwsoverzicht maakte voor het radioprogramma, dat later Zorg en Hoop ging heten. De eerste feitelijke ontmoeting vond pas veel later plaats, toen we al maanden met elkaar samenwerkten. Een bijzondere ontmoeting, want hij keek uit naar een slungelige journalist, maar kreeg een magere Hindostaan met veel te lang haar voor zich.
We hebben er later nog vaak om gelachen. Onze relatie groeide uit van collega’s tot een boeiende vriendschap. Ondanks ons leeftijdsverschil, hij was ruim twintig jaar ouder, werden we boezemvrienden, die naast het nieuws urenlang konden praten over sport, de politiek en over onze families. We werden niet alleen verbonden door ons werk, maar ook door de relatie die wij beiden hadden met de Antillen. Ronny had als jonge man op Curaçao gewoond en gewerkt, ik was opgegroeid op Aruba.
Curaçao Vele jaren later bracht Curaçao ons weer bij elkaar. Ronny was in 1982 uit Suriname weggegaan vanwege toenemende intimidaties en de dreigende sfeer in het land. Hij verhuisde naar Curaçao en werd hoofdredacteur van het dagblad Amigoe. Ik werd in 1985 correspondent van het ANP voor het Caribisch gebied met als standplaats Curaçao.
Suriname en de Antilliaanse eilanden werden beiden onze passie en dit keer werkten we opnieuw samen, maar nu vanuit Willemstad. Op Curaçao kwamen we bij elkaar over de vloer en mijn oudste zoon Roshan was helemaal gek van ‘oom Ronny’. Hij was één van die mensen waar kinderen binnen tien seconden vrienden voor het leven van werden.
Als we deze week afscheid nemen van Ronny Rens, maak ik een diepe buiging voor een begenadigd journalist en een Surinaamse patriot. Het was een voorrecht hem mijn vriend te mogen noemen.
Ronny Rens sr. was directeur van de Stichting Radio Omroep Suriname (SRS) en werkte bij de Surinaamse Televisie Stichting STVS. Na de coup in 1980 werkte hij als voorlichter op de Amerikaanse Ambassade in Paramaribo, maar vertrok kort daarna. Rens bouwde op Curaçao een nieuw bestaan op en werd daar hoofdredacteur van de Amigoe. De laatste jaren woonde Ronny Rens in Amsterdam. Afgelopen maandag 1 juni vierde hij nog zijn 76ste verjaardag. Rens overleed in de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 juni omstreeks twee uur, zittend voor de TV, aan een hartstilstand.
De crematie van Ronny Rens is op donderdag 11 juni op Begraafplaats: De Nieuwe Ooster, Kruislaan 126 in Amsterdam.
Gelegenheid tot afscheid nemen en condoleren is er van 14.00 tot 15.00 uur
De uitvaartdienst begint om 15.00 uur, daarna volgt de crematie.
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net / RNW |
09-06-2009 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2009. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics