Nickerie.Net, donderdag 11 juni 2009


Overzicht bewindslieden met een vonnis 

Geplaatst: 10/06/2009

Van links naar rechts:

Siegfried Gilds
In mei 2009 werd Siegfried Gilds veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf vanwege witwaspraktijken en poging om een getuige om te praten. De rechter heeft bij de uitspraak niet meteen gevangenneming gelast.

Dewanand Balesar
In 2008 overkwam ook ex-minister Dewanand Balesar vervolging en veroordeling. Hij is onder andere schuldig bevonden aan corruptie en heeft de staat benadeeld voor honderdduizenden Surinaamse dollars door het laten uitvoeren van oneigenlijke opdrachten. Hij kreeg twee jaar onvoorwaardelijke celstraf.

Willy Soemita
In 1977 werd Willy Soemita veroordeeld tot een gevangenisstraf, omdat hij steekpenningen had aangenomen bij de uitgifte van landbouwgronden. Hij werd veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden.

Desi Bouterse

Het gerechtshof in Den Haag heeft Bouterse in 2000 veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf wegens cocaďnesmokkel naar Nederland in 1997. Bouterse loopt in Suriname nog vrij rond, maar er loopt een internationale arrestatiebevel tegen hem.

Errol Alibux
In mei 2000, kort voor de algemene verkiezingen van 25 mei 2000, liet Alibux de Surinaamse staat een kantoorgebouw aan de Grote Combéweg in Paramaribo kopen voor 300.000 Amerikaanse dollar meer dan waarvoor het getaxeerd was. Hierna werd hij aangeklaagd wegens oplichting van de staat, valsheid in geschrifte en overtreding van de deviezenwet.
Het Surinaamse Hof veroordeelde hem in 2003 tot een jaar gevangenisstraf wegens valsheid in geschrifte en oplichting van de staat. In augustus 2004 kwam hij al na 7 maanden vrij, dankzij de gratie van 5 maanden die president Ronald Venetiaan in november 2003 verleende aan alle gedetineerden met een straf van minder dan twee jaar. Dit is niet de enige keer dat een voormalige Surinaamse minister in de gevangenis belandde door zaken die hij tijdens zijn ministerschap had gedaan.

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname / NRC

10-06-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics