Nickerie.Net, zaterdag 13 juni 2009


Bedrijfsleven financiert nieuwe sleephelling Bigi Pan

Beta Debidien, 13/06/2009

NIEUW NICKERIE - Het bedrijfsleven helpt de bouwkosten financieren van de sleephelling aan de rechteroever van de Nickerierivier bij de ingang van het Bigi Pan-gebied in het district Nickerie. De directeuren van Telesur, De Surinaamsche Bank, World Wildlife Fund (WWF), Suriname Conservation Foundation (SCF) en districtscommissaris Bhagwatpersad Shankar hebben gisteren hun handtekening geplaast onder de financieringsovereenkomst. De totale bouwkosten zijn 160.000 Ameriaanse dollars. Volgens Henk Brandon van de SCF zal binnenkort ook het startsein worden gegeven voor de bouw van de 26,5 meter lange driedelige betonnenconstructie.

V.l.n.r. Telesur-directeur Dirk Currie, DSB-Bank-topper Sigmund Proeve, Nardie Johans van SCF, districtscommissaris Bhagwatpersad Shankar en WWF-directeur Dominiek Plouvier bij de ondertekening van de financieringsovereekomst voor de bouw van een nieuwe sleephelling voor het Bigi Pan-gebied.-dWT foto / Beta Debidien.

Het werk is gegund aan de aannemer Romie Doerjan. Door weersomstandigheden en het rivierwater raakte de ongeveer 15 jaren oude sleephelling in verval. Ter gelegenheid van de jaardag van DSB-Nickerie enkele jaren terug, had de directie van de bankinstelling de totale renovatie van de sleephelling op zich genomen.

Het raakte echter weer in verval waardoor het steeds moeilijker werd voor vissers en toeristen om het Bigi Pan-gebied te betreden. Hierna hebben de Stichting Ontwikkeling Longmay en Omgeving (Solom) en districtscommissaris Shankar een beroep gedaan op de SCF en het WWF om na te gaan welke mogelijkheden er zouden zijn om te werken aan een duurzame oplossing.

SCF-directeur Nardie Johans vindt dat door de bouw van de sleephelling de toegang tot het Bigi Pan-gebied duurzamer wordt. “Dit is het tweede project dat het WWF helpt financieren in dit gebied" zegt WWF-directeur Dominiek Plouvier.

Zijn organisatie wil in samenspraak met de districtscommissaris en stakeholders investeren in de beheerscommissie en een beheersplan. Met de bouw van de sleephelling wordt er ook een stukje infrastructuur gerealiseerd die heel belangrijk is voor het ecotoerisme en de vissers die het Bigi Pan-gebied dagelijks aandoen. "De investering zal ervoor moeten zorgen dat het district Nickerie inkomsten gaat genereren uit dit gebied", stelt Shankar. "Wij kunnen deze plek niet zomaar laten betreden en anderen profijt laten trekken zonder ervan overtuigd te zijn dat het gebied beschermd is en intensief onderhoud behoeft" aldus de burgervader.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

13-06-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics