Nickerie.Net, vrijdag 12 juni 2009


Mexicaanse griep bereikt hoogste alarmfase 6: Pandemie

STOCKHOLM - De Mexicaanse griep is officieel een pandemie, een wereldwijde epidemie. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) riep donderdag alarmfase zes uit, de hoogste schaal. Mogelijk kan de pandemie twee jaar duren. ĄDe ziekte heeft bijna 30.000 mensen in 74 landen besmetĒ, verklaarde het hoofd van de VN-organisatie, Margaret Chan, na het besluit. Het virus is volgens Chan weliswaar mild, maar toch is verdere verspreiding onvermijdelijk.

De hoogste alarmfase betekent dat de zwaarst getroffen landen, zoals Mexico en de Verenigde Staten, meer aandacht moeten besteden aan de behandeling van patiŽnten. Deze landen moeten zich bovendien voorbereiden op een tweede golf infecties. Het opsporen van nieuwe gevallen kost bij een grote uitbraak te veel mankracht en wordt daarom minder belangrijk, stelt de WHO.

Landen als Nederland, waar de verspreiding vooralsnog beperkt is gebleven, moeten volgens Chan waakzaam blijven op nieuwe infecties. Verder heeft het besluit van de WHO op korte termijn geen gevolgen voor Nederland.

Inenting

Pas als het aantal patiŽnten fors toeneemt, gaat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu mogelijk over tot een preventieve inentingscampagne. Dat zou in het najaar kunnen gebeuren, wanneer een vaccin tegen de Mexicaanse griep is ontwikkeld. In deze periode zouden mensen bovendien vatbaarder kunnen worden voor het zogeheten H1N1-virus, omdat dan het gewone griepseizoen begint.

In het dagelijks leven maakt alarmfase zes niets uit. Reisverboden zijn volgens Chan niet nodig. ĄDoe wat je altijd hebt gedaan, maar probeer wat meer te letten op hygiŽne.Ē Een andere topman voegde daar het advies aan toe: ĄHoest anderen niet in het gezichtĒ.

De pandemie-status hing al enkele dagen in de lucht. De WHO noemt een ziekte een pandemie als die niet alleen in het oorsprongsgebied, in dit geval Mexico, maar ook in een andere regio op grote schaal overgaat van mens op mens. Dan kan het virus namelijk muteren en gevaarlijker worden.

AustraliŽ

De organisatie ging waarschijnlijk overstag doordat de Mexicaanse griep de afgelopen weken om zich heen heeft gegrepen in AustraliŽ. In korte tijd liep het aantal patiŽnten er op van enkele tientallen tot meer dan 1300. Daardoor kreeg het virus niet alleen in de bron, Mexico, maar ook in een ander werelddeel voet aan de grond. Ook in de rest van het Amerikaanse continent, Europa, AziŽ, Afrika, Zuid-Amerika, OceaniŽ en zelfs op de Zuidpool bleken mensen de ziekte onder de leden te hebben.

Het virus dat de Mexicaanse griep veroorzaakt is nauw verwant aan een virus dat ongeveer negentig jaar geleden leidde tot een uitbraak van de Spaanse griep. Ongeveer 40 procent van de wereldbevolking raakte in 1918 daarmee besmet; volgens schattingen stierven toen 20 tot 100 miljoen mensen. In AziŽ stierven miljoenen mensen door grieppandemieŽn in 1957 en 1968.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf

12-06-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics