Nickerie.Net, vrijdag 26 juni 2009


Biografie Reacties
29 augustus 1958: Michael Jackson wordt geboren in Gary, Indiana.

Augustus 1962: Zangdebuut met zijn broers als The Jackson Five.

1970: Solodebuut naast zijn carrière met The Jackson Five.

Augustus 1979: Album Off the wall komt uit, 11 miljoen exemplaren verkocht.

December 1982: Elpee Thriller wordt uitgebracht waarvan er 50 miljoen over de toonbank gaan.

1985: Jackson schrijft We are the world, een benefietsingle tegen honger in Afrika.

1987: Release van het album Bad, waarvan 26 miljoen stuks worden verkocht.

1990: Jackson verschijnt voor het eerst met een mondkapje in het openbaar.

1992: Van het album Dangerous worden 22 miljoen stuks verkocht.

Augustus 1993: beschuldiging van seksueel misbruik van 13-jarige jongen, de zaak wordt geschikt.

Mei 1994: Trouwt met Lisa Marie Presley, dochter van Elvis, scheiding in februari 1996.

Juni 1995: HIStory-album komt uit

November 1996: Tweede huwelijk met verpleegster Debbie Rowe, kinderen uit dit huwelijk zijn Prince Michael I en Paris Michael Katherine.

Oktober 2001: cd Invincible wordt uitgebracht.

19 november 2002: Jackson schokt de wereld door zijn negen maanden oude zoontje Prince Michael II over een hotelbalkon in Berlijn te laten bungelen.

Februari 2003: Jackson ontkent kindermisbruik in Britse documentaire, zegt alleen met kinderen in één bed te hebben geslapen.

18 november 2003: Politieinval op landgoed Neverland vanwege beschuldiging van misbruik van meerdere kinderen, album Number ones net uitgebracht.

16 januari 2004: Jackson spreekt beschuldigingen kindermisbruik tegen.

31 januari 2005: Rechtszaak tegen Jackson begint.

13 juni 2005: Michael Jackson wordt vrijgesproken van alle aantijgingen. Hij vertoont zich daarna nog zelden in het openbaar.

5 maart 2009: aankondiging van concertreeks in Londen.

20 mei 2009: concertreeks wordt uitgesteld, maar gezondheid Jackson wordt ,,geweldig'' genoemd.

25 juni 2009: Michael Jackson overlijdt op 50-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Los Angeles.

,,Ik dacht eerst dat hij misschien zijn eigen ontsnapping in scène had gezet. Maar toen bleek dat het waar was, deed mijn hart zeer'', aldus Sheryl Crow, die haar carrière begon als achtergrondzangeres van Jackson.

,,Ik kan niet stoppen met huilen om dit trieste nieuws. De wereld heeft een der groten verloren, maar zijn muziek zal altijd voortbestaan'', aldus popster Madonna.

,,Ik ben vandaag mijn kleine broertje verloren, en een deel van mijn ziel is met hem meegegaan.'' Quincy Jones, de muziekproducer die Michael Jackson hielp bij het maken van Thriller en Off the Wall.

,,Dit is niet iets wat niet verwacht werd (...) vanwege de medicijnen die Michael gebruikte'', aldus Brian Oxman, de advocaat van de familie.

,,Elisabeth Taylor is te erg van streek door het overlijden van haar geliefde vriend om een verklaring af te leggen'', aldus een woordvoerster van de actrice.

,,Ik ben zeer verdrietig en in de war door alle mogelijke emoties. Dit is zo'n enorm verlies op zoveel niveaus, dat ik er geen woorden voor heb.'' Lisa Marie Presley, die met de King of Pop getrouwd is geweest.

,,Het is te surrealistisch voor me om te geloven dat Micheal niet langer bij ons is'', aldus mentalist Uri Geller die Jackson jarenlang kende.

,,Nooit heeft iemand zulke hoogtes en dieptes bereikt. Rust in vrede'', aldus de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband op Twitter.

,,Ik moet toegeven dat ik niet verbaasd ben door dit tragische nieuws. Michael was al jarenlang op een moeilijke en vaak zelfverwoestende reis. Een mens kan simpelweg niet tegen dit niveau van langdurende stress'', aldus Michael Levine, de voormalige agent van Jackson.

 

Michael Jackson (50) overleden

H. Prins (Volkskrant)

Los Angeles - De Amerikaanse popster Michael Jackson is donderdag overleden. Hij werd 50 jaar. Het persbureau Reuters en het dagblad Los Angeles Times maakten zijn dood de afgelopen nacht rond halfeen (Nederlandse tijd) als eerste bekend. Het bericht werd spoedig gevolgd door bevestigingen in andere gezaghebbende media. Michael Jackson Michael Jackson (EPA)

Foto van Micheal Jackson uit de jaren 80.

Micheal Jackson werd buiten bewustzijn in zijn woning aangetroffen door ambulancepersoneel en overgebracht naar het UCLA Medical Center, waar hij gearriveerd zou zijn terwijl hij in een diepe coma verkeerde.

Hij stond juist aan de vooravond van een concertreeks die 13 juli zou beginnen in de Londense O2 Arena. De serie zou vijftig concerten omvatten en lopen tot het voorjaar van 2010. Het zouden zijn eerste grootschalige shows worden sinds de jaren negentig. Begin maart kondigde hij de concerten tijdens een persconferentie in Londen aan met de woorden: ‘This is it.’

750 miljoen platen

Jackson was de grootste popster van zijn generatie. Hij verkocht meer dan 750 miljoen platen. Voor zijn oeuvre won hij 13 Grammy’s, de hoogste onderscheiding in de platenindustrie. Hij werd op 28 augustus 1958 geboren in Gary, in de Amerikaanse staat Indiana, als vijfde zoon van de staalarbeider Joe Jackson, die zijn kinderen hardhandig wist om te vormen tot artiesten. In 1962 traden de oudste zoons voor het eerst op als act; Michael trad een jaar later toe tot het gezelschap. Rond 1970 waren de Jackson 5 uitgegroeid tot een wereldact.

In de jaren zeventig zette Jackson zijn eerste schreden op het pad van soloartiest. Met het zoetsappige liedje Ben belandde hij in 1972 voor het eerst zelfstandig op de hoogste plaats van de hitlijsten. In 1979 verscheen zijn album Off the Wall, een hoogtepunt in het discogenre dat op dat moment hoogtij vierde. Zijn grootste hit uit die tijd: Don’t Stop Til You Get Enough.

Intussen bleef hij met zijn broers geregeld optreden onder de naam The Jacksons. Hun album Destiny, een halfjaar voor Off the Wall verschenen, was eveneens een groot succes. Dirty Diana van Michael Jackson (tekst loopt door onder video)

Pigmentaandoening

Begin jaren tachtig gedroeg Jackson zich als ster tussen de sterren. Hij dook geregeld op aan de zijde van de actrice Brooke Shields. In die tijd begon zijn gelaat zichtbaar te veranderen: zijn huid werd bleker – een fenomeen dat later is toegeschreven aan een pigmentaandoening – en zijn neus werd dunner.

In 1982 verscheen Thriller, tot op de dag van vandaag met ruim 60 miljoen stuks de bestverkochte popplaat aller tijden. De mengeling van ballads en dansbare popmuziek wordt nog altijd omschreven als een van de beste popplaten die ooit zijn verschenen. De meeste singles van de plaat werden hits; daaronder bevonden zich klassiekers als Billie Jean en Beat It.

Amper twee jaar later was hij weer aan de zijde van zijn broers te horen op de plaat Victory. Samen met Lionel Richie schreef hij in 1985 de single We Are The World. In 1987 verscheen Bad, Jacksons poging om het succes van Thriller te evenaren. Hoewel Bad minder samenhangend en verrassend klinkt, zijn er in de loop der jaren bijna 30 miljoen exemplaren van verkocht.

King of Pop

In de jaren tachtig had Jackson zichzelf, geruggesteund door de nog in de kinderschoenen staande popzender MTV, uitgeroepen tot King of Pop. Tot zijn dood klampte hij zich aan die bijnaam vast, hoewel het al in 1991, na het verschijnen van de cd Dangerous, met zijn loopbaan dan toch langzaam bergafwaarts ging. In de jaren negentig hoopten de schandalen en geruchten over kindermisbruik zich op. In de documentaire Living with Michael Jackson ontlokte een Britse televisiejournalist Jackson verregaande uitspraken over zijn omgang met kinderen. Het zou indirect leiden tot een rechtszaak, nadat Jackson in de jaren negentig al eens rechtsvervolging over kindermisbruik had afgekocht.

Neverland

Geldgebrek en uitblijvend succes dwongen hem tot de verkoop van zijn in de heuvels van Californië gelegen landgoed Neverland, een voor buitenstaanders niet toegankelijk pretpark annex dierentuin.

Schuldeisers zouden hem al jarenlang op de hielen zitten. Daardoor zou hij, in zijn slechte lichamelijke conditie, genoopt zijn tot het geven van de de concerten in Londen. Jacksons laatste woorden op de persconferentie waarmee hij de shows aankondigde, waren gericht tot zijn fans. ‘Ik wil alleen zeggen dat ik... Ik hou van jullie, uit de grond van mijn hart.’

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Volkskrant

26-06-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics