Nickerie.Net, woensdag 08 juli 2009
Biografie | Reacties |
29 augustus 1958:
Michael Jackson wordt geboren in Gary, Indiana.
Augustus 1962: Zangdebuut met zijn broers als The Jackson Five. 1970: Solodebuut naast zijn carrière met The Jackson Five. Augustus 1979: Album Off the wall komt uit, 11 miljoen exemplaren verkocht. December 1982: Elpee Thriller wordt uitgebracht waarvan er 50 miljoen over de toonbank gaan. 1985: Jackson schrijft We are the world, een benefietsingle tegen honger in Afrika. 1987: Release van het album Bad, waarvan 26 miljoen stuks worden verkocht. 1990: Jackson verschijnt voor het eerst met een mondkapje in het openbaar. 1992: Van het album Dangerous worden 22 miljoen stuks verkocht. Augustus 1993: beschuldiging van seksueel misbruik van 13-jarige jongen, de zaak wordt geschikt. Mei 1994: Trouwt met Lisa Marie Presley, dochter van Elvis, scheiding in februari 1996. Juni 1995: HIStory-album komt uit November 1996: Tweede huwelijk met verpleegster Debbie Rowe, kinderen uit dit huwelijk zijn Prince Michael I en Paris Michael Katherine. Oktober 2001: cd Invincible wordt uitgebracht. 19 november 2002: Jackson schokt de wereld door zijn negen maanden oude zoontje Prince Michael II over een hotelbalkon in Berlijn te laten bungelen. Februari 2003: Jackson ontkent kindermisbruik in Britse documentaire, zegt alleen met kinderen in één bed te hebben geslapen. 18 november 2003: Politieinval op landgoed Neverland vanwege beschuldiging van misbruik van meerdere kinderen, album Number ones net uitgebracht. 16 januari 2004: Jackson spreekt beschuldigingen kindermisbruik tegen. 31 januari 2005: Rechtszaak tegen Jackson begint. 13 juni 2005: Michael Jackson wordt vrijgesproken van alle aantijgingen. Hij vertoont zich daarna nog zelden in het openbaar. 5 maart 2009: aankondiging van concertreeks in Londen. 20 mei 2009: concertreeks wordt uitgesteld, maar gezondheid Jackson wordt ,,geweldig'' genoemd. 25 juni 2009: Michael Jackson overlijdt op 50-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Los Angeles. |
,,Ik
dacht eerst dat hij misschien zijn eigen ontsnapping in
scène had gezet. Maar toen bleek dat het waar was, deed
mijn hart zeer'', aldus Sheryl Crow, die haar
carrière begon als achtergrondzangeres van Jackson.
,,Ik kan niet stoppen met huilen om dit trieste nieuws. De wereld heeft een der groten verloren, maar zijn muziek zal altijd voortbestaan'', aldus popster Madonna. ,,Ik ben vandaag mijn kleine broertje verloren, en een deel van mijn ziel is met hem meegegaan.'' Quincy Jones, de muziekproducer die Michael Jackson hielp bij het maken van Thriller en Off the Wall. ,,Dit is niet iets wat niet verwacht werd (...) vanwege de medicijnen die Michael gebruikte'', aldus Brian Oxman, de advocaat van de familie. ,,Elisabeth Taylor is te erg van streek door het overlijden van haar geliefde vriend om een verklaring af te leggen'', aldus een woordvoerster van de actrice. ,,Ik ben zeer verdrietig en in de war door alle mogelijke emoties. Dit is zo'n enorm verlies op zoveel niveaus, dat ik er geen woorden voor heb.'' Lisa Marie Presley, die met de King of Pop getrouwd is geweest. ,,Het is te surrealistisch voor me om te geloven dat Micheal niet langer bij ons is'', aldus mentalist Uri Geller die Jackson jarenlang kende. ,,Nooit heeft iemand zulke hoogtes en dieptes bereikt. Rust in vrede'', aldus de Britse minister van Buitenlandse Zaken David Miliband op Twitter. ,,Ik moet toegeven dat ik niet verbaasd ben door dit tragische nieuws. Michael was al jarenlang op een moeilijke en vaak zelfverwoestende reis. Een mens kan simpelweg niet tegen dit niveau van langdurende stress'', aldus Michael Levine, de voormalige agent van Jackson. |
'Michael Jackson was van ons'
F. Hendrickx, Turbantia, 8-7-2009.
LOS ANGELES – Ruim twaalf dagen na zijn dood is in Los Angeles voor het oog van de wereld afscheid genomen van Michael Jackson. Beroemdheden, familieleden en vrienden keken terug op zijn befaamde dansstijl, muzikale genialiteit en bijna magische aantrekkingskracht op miljoenen fans over de hele wereld.
Paris Jackson, de dochter van Michael, sloot de toespraken van de familie emotioneel af. Foto: ANP
De ‘royalty van de Amerikaanse entertainmentindustrie’, met sterren als Mariah Carey, Stevie Wonder, Smokey Robinson, Magic Johnson, Brooke Shields en Lionel Richie, keek toe hoe de broers van Jackson de gouden kist met het lichaam van de ‘King of Pop’ naar binnen droegen in het Staples Center, het basketbalstadion van de LA Lakers.
Stijl van Hollywood
De intocht was in de stijl van Hollywood: de voormalige leden van de familieband Jackson Five droegen glinsterende handschoenen, zwarte zonnebrillen en gele stropdassen. Een gospelkoor zong ‘We were born to see the King, halleluja’. Eerder al had een twintigtal helikopters met cameraploegen de processie vanuit LA naar Hollywood, waar de familie in besloten kring afscheid had genomen, begeleid. Een zwaar bewapend arrestatieteam diende als bewaking. Alle wegen waren afgezet.
De herdenkingsdienst was een afwisseling van muzikaal en verbaal eerbetoon aan Jackson. Het evenement werd volledig gecontroleerd door het promotiebedrijf AEG, dat ook verantwoordelijk was voor de geplande comebacktour waar Jackson kort voor zijn onverwachte overlijden op 25 juni aan werkte, onder meer in datzelfde Staples Center.
Grote schermen
Geen enkel televisiekanaal mocht binnen eigen beelden of geluidopnames maken van het evenement dat naar schatting door honderden miljoenen mensen is bekeken. In steden als Berlijn, New York, Londen en Parijs volgden fans het laatste afscheid via grote televisieschermen op straat. Anders dan gevreesd werd Los Angeles niet overspoeld door honderdduizenden fans. Slechts 1500 mensen hadden geen gehoor gegeven aan de oproep van de politie om thuis te blijven.
Queen Latifah
De zanger en rapper Queen Latifah sprak namens alle fans die, net als zijzelf ooit, Michael Jackson ‘van een afstand’ liefhadden, die thuis in hun slaapkamers heimelijk en tevergeefs zijn dansbewegingen imiteerden, die hun spaargeld uitgaven om een eerste plaat te kopen van Jackson.
De artieste wees net als andere sprekers op de emanciperende betekenis van Michael Jackson als eerste Afro-Amerikaanse superster, een baanbreker voor latere zwarte grootheden als Michael Jordan, Oprah Winfrey, Tiger Woods en Barack Obama.
„Michael Jackson toonde me dat je als Afro-Amerikaan de wereld kon bereizen”, aldus Queen Latifah. „Dat er een wereld voor ons open lag.” De sprekers spraken ook over de enorme drive van Jackson om de beste in zijn vak te worden. Zus LaToya Jackson schreef in het programmaboekje dat ze haar broertje in 1980 huilend voor de televisie zag zitten omdat hij maar één Grammy Award had gewonnen.
Motown prijst drive Jackson
„Wacht maar, LaToya”, zei hij. „Ik ga meer Grammy’s winnen en meer platen verkopen dan wie ook in de geschiedenis van de muziek.” Barry Gordy, de oprichter van het muzieklabel Motown, wees eveneens om de enorme drive van Jackson. „Hij was verlegen en kinderlijk, maar eenmaal op het podium was hij meedogenloos, iemand die geen gevangenen nam.” Het vermeende kindermisbruik door Jackson kwam zoals verwacht nauwelijks aan bod tijdens de ceremonie, maar politieke kopstukken waren opvallend afwezig. Congreslid Sheila Jackson Lee riep mensen op naar de wet te kijken. „Iedereen is onschuldig tot het tegendeel is bewezen.” Broer Marlon Jackson sprak aan het einde van de ceremonie over de prijs die Michael Jackson betaalde voor zijn roem. „Niemand zal ooit weten wat hij heeft moeten doorstaan. Hij is bekritiseerd en geridiculiseerd. Michael, misschien laten ze je nu met rust.” De tot dusver altijd voor de buitenwereld afgeschermde drie kinderen van Jackson kwamen ook op het podium. „Hij was de beste vader die je je kon voorstellen”, liet dochter Paris door haar tranen heen weten. Het fragment werd na afloop al snel veelvuldig herhaald op de Amerikaanse televisie.
Een door zangeres Queen Latifah voorgedragen gedicht van de bekende schrijfster Maya Angelou benadrukte dat Michael Jackson ondanks zijn wereldfaam een mysterie is gebleven voor veel toeschouwers. „Of we hem nu kenden of niet, hij was van ons, en wij waren van hem”, aldus het gedicht. „Hij trok zijn hoed schuin over zijn wenkbrauwen, poseerde op zijn tenen voor ons allemaal en wij lachten en stampten onze voeten.”
Michael Jackson wordt vandaag begraven en herdacht
Dinsdag 07 juli 2009
LOS ANGELES - Fans van Michael Jackson komen vandaag bijeen in Los Angeles om de herdenkingsdienst voor hun overleden idool bij te wonen. De bijeenkomst in het Staples Center begint om 19.00 uur Nederlandse tijd. Twee uur eerder wordt het popicoon begraven op de begraafplaats Forest Lawn.
De herdenkingsbijeenkomst in het stadion wordt wereldwijd rechtstreeks uitgezonden op televisie en internet. Popartiesten als Mariah Carey, Stevie Wonder en Usher geven acte de présence, net als sterren uit de sportwereld en prominente burgers als dominee Al Sharpton en Martin Luther King III. Jacksons ex-vrouw Debbie Rowe en actrice Elizabeth Taylor, een goede vriendin van de popster, hebben om uiteenlopende redenen afgezegd.
Jackson repeteerde in het Staples Center tot vlak voor zijn overlijden op donderdag 25 juni. Hij oefende er voor de reeks van vijftig concerten die hij vanaf deze zomer in de O2 in Londen zou geven.
Het sport- en entertainmentcomplex Staples Center biedt plaats aan 11.000 fans die de afgelopen dagen een gratis kaartje via internet wisten te bemachtigen, terwijl 1,6 miljoen belangstellenden zich inschreven.
Nog eens 7500 fans kunnen de ceremonie volgen via beeldschermen in het nabijgelegen Nokia Theatre. Fans van Michael Jackson spreken schande over een aantal mensen dat de gratis kaartjes voor grof geld probeert te verkopen via veilingsites als Ebay.com.
Organisatie herdenkingsdienst ’schande’ - Fans Michael Jackson zijn woest
E. Morsink
AMSTERDAM - De wereld telt af. Vanavond rond zeven uur Nederlandse tijd begint de herdenkingsdienst van de bekendste popster aller tijden. De op 25 juni overleden zanger Michael Jackson wordt in de harten van miljoenen bewonderaars over de hele wereld uitgeleide gedaan. Maar over het afscheid zijn de fans niet te spreken. „Michael had er zelf van gegruwd.”
Megafan Demarco vindt dat het afscheid van Michael veel persoonlijker had gemoeten. 'Ze hadden het zoals bij prinses Diana moeten doen: een rijtoer door de stad zodat iedereen de kist kon zien. En niet zo onpersoonlijk als nu.' Jackson-imitator Tommy O? Malley ziet één voordeel aan het overlijden van Michael: 'Nu hij dood is, word ik als lookalike normaal behandeld. Ik ben in Dublin wel eens de straten opgegaan en dan werd ik door mensen uitgemaakt voor pedofiel.' Foto: AFP Teri en Kalvin zijn verbitterd over de afscheidsceremonie van 'hun' Michael: 'Je hebt meer kans om megamiljoenen te winnen dan afscheid te kunnen nemen van Michael Jackson.'
Slechts 11.000 fans mogen in het Staples Center het afscheid van dichtbij meemaken. Dat lijkt misschien een oprecht gebaar, maar velen van hen stonden gisteren, aan de vooravond van de herdenking, boos, teleurgesteld en verdrietig met elkaar te praten voor de ingang van het basketbalstadion.
Fans zijn boos omdat de afscheidsdienst van Michael Jackson is uitgedraaid op een ordinaire loterij, teleurgesteld omdat bijna niemand erbij kan zijn en verdrietig omdat hun grote held en voorbeeld in een simpel stadion ’ten grave wordt gedragen’. „Dit heeft Michael niet verdiend. Hij had ervan gegruwd”, klinkt het fel.
Teri en Kalvin, die werken voor luchtvaartmaatschappij Alaska Airlines, laten er geen gras over groeien. Met een verbeten trek om de mond houdt het tweetal een bord omhoog: ’Je hebt meer kans om megamiljoenen te winnen dan afscheid te kunnen nemen van Michael Jackson’.
„En met ons denken velen er zo over”, briest Teri, die zich op staat te winden. „Het is toch een schande? Sinds Michael is overleden, is er een circus losgebroken. Eerst vloog iedereen naar Neverland. Toen werd het weer het Staples Center, waar we nu staan. En dan krijg je te horen dat de straat wordt afgezet en dat je maar via een website moet proberen een kaartje te krijgen. Dat zijn er dan 17.500. Slechts 11.000 van die mensen krijgen een plekje in het Staples Center, de rest kan naar de overkant naar dat Nokia Center toegaan om naar een beeldscherm te kijken! Nou ja zeg”, schreeuwt ze, kijkt rond en zoekt medestanders.
Circus
„Wat denken ze wel niet?” vervolgt ze. „Dat we idioten zijn? Michael zou zich in z’n kist omdraaien als hij wist hoe er met ons, miljoenen fans, wordt omgesprongen. Hij was gek met ons en wij met hem. En nu krijgen we niet eens fatsoenlijk de kans om afscheid van hem te nemen. Degene die dit bedacht heeft, zou ontslagen moeten worden. Ik hou er over op”, besluit Teri fel, „want ik raak alleen meer opgefokt dan ik al ben!”
Kalvin breekt in: „Kijk, dat iedereen afscheid van Michael neemt, dat kan niet. Dat begrijp ik. Maar 11.000 man en dan tegen de rest zeggen: ’Ga maar lekker thuis televisiekijken’, dat is respectloos. Heeft nu niemand in de gaten met wie we hier te maken hebben? De grootste artiest aller tijden. Waarom hebben ze het afscheid niet bij het Washington Memorial georganiseerd? Daar kunnen veel mensen staan. Ik was erbij toen president Obama geïnaugureerd werd. Het was prachtig! Of zijn ze soms bang dat Michael onze presidenten naar de kroon steekt? Nou, terecht hoor”, lacht hij, „want dat haalt hij met gemak.”
De 33-jarige Demarco kan de gevoelens van onvrede goed begrijpen. „Organisator AEG Live heeft de O2-concerten geregeld, weet je? Het Staples Center is ook van hen”, wijst hij. „En het Nokia Center is ook van hen. Ze hadden het zoals bij prinses Diana moeten doen: een rijtoer door de stad zodat iedereen de kist kon zien. Niet zo onpersoonlijk als nu.”
Demarco is niet in zijn beste doen. „Ik voel me nog erg neerslachtig”, bekent hij. „Ik vind het zo erg dat Mike is overleden. Hij had nog jaren voor de boeg. Als eerbetoon aan hem ga ik het levensgrote billboard tekenen en ik heb natuurlijk mijn allereerste nummerplaat van m’n auto meegenomen, van toen ik hier in de VS kwam wonen”, grijnst hij zijn tanden bloot en toont het schild met daarop: LOVE4MJ. „Goed hè? Die gooi ik nooit meer weg. Ik heb zo vaak zijn nummers gezongen, zo vaak geprobeerd zijn pasjes na te doen. Mijn favoriete nummer is momenteel Man in the mirror. Dat vind ik goed bij deze tragische periode passen.”
Refrein
Voordat er nog meer commentaar kan losbarsten, zetten twee vrienden samen met een goede vriendin het refrein van Heal the world in: „Make it a better place, for you and for me and the entire human race.” Het gekibbel verstomt en er wordt massaal gezongen. Een ouder echtpaar knikt goedkeurend. Hij neuriet tevreden mee. „Zo had Michael het gewild”, zegt zij.
Ondertussen doet de commercie goede zaken. De shirts en fotoboeken zijn niet aan te slepen. Ook bij het Staples Center is de Ierse Jackson-imitator Tommy O’Malley. Hij is volledig geschminkt, gekapt en gekleed als de overleden zanger, compleet met nepglitterhandschoen en de instappers met witte sokken.
„Ik ben de allergrootste Michael Jackson-fan ter wereld”, zegt hij, terwijl hij net als de ’echte’ King of Pop zijn zilverkleurige pilotenbril ophoudt. „Ik ben nu 41 en heb Michael verschillende keren ontmoet. Sterker nog, toen hij een aantal keren vanwege verplichtingen niet naar wat goede doelen ten bate van kinderen kon, ben ik in zijn plaats gegaan. De eerste keer dat ik hem ontmoette, stapte hij uit de auto, bekeek me van top tot teen en zei: ’Ooh, I love your jacket!’”
Cynisch: „Nu Michael dood is, word ik als lookalike tenminste normaal behandeld. Ik ben in Dublin wel eens uitgemaakt voor pedofiel. Maar ja, je weet wat ze zeggen hè? Over de doden niets dan goeds”, klinkt het cynisch. „Maar nu komt iedereen er pas achter wat voor een talent we op deze wereld verloren hebben. Michael was danser, zanger, componist, choreograaf, noem maar op.”
Toch wil O’Malley nog wel even kwijt dat hij de dood van Jackson aan zag komen: „Hij was de laatste maanden zo vreselijk dun. Hij woog minder dan 60 kilo en was echt verslaafd aan pijnstillers. Het verbaasde me zelfs dat hij het nog zo lang heeft volgehouden. Hij kon niet meer zonder die troep! Echt, de laatste maanden was hij hartstikke gek!”
Dan wil een cameraploeg de aandacht van de Ierse Michael. „Mag ik m’n paraplu erbij houden?” roept ijdeltuit O’Malley, en houdt zijn handschoen voor z’n gezicht, net al Michael. „O”, roept hij nog, „en wel opschrijven dat ik Michael in Parijs en Ierland heb ontmoet hè? En het meest indrukwekkende nummer vind ik nu Never can say goodbye. Heel passend, toch?”
Michael Jackson (50) overleden
H. Prins (Volkskrant)
Los Angeles - De Amerikaanse popster Michael Jackson is donderdag overleden. Hij werd 50 jaar. Het persbureau Reuters en het dagblad Los Angeles Times maakten zijn dood de afgelopen nacht rond halfeen (Nederlandse tijd) als eerste bekend. Het bericht werd spoedig gevolgd door bevestigingen in andere gezaghebbende media. Michael Jackson Michael Jackson (EPA)
Foto van Micheal Jackson uit de jaren 80.
Micheal Jackson werd buiten bewustzijn in zijn woning aangetroffen door ambulancepersoneel en overgebracht naar het UCLA Medical Center, waar hij gearriveerd zou zijn terwijl hij in een diepe coma verkeerde.
Hij stond juist aan de vooravond van een concertreeks die 13 juli zou beginnen in de Londense O2 Arena. De serie zou vijftig concerten omvatten en lopen tot het voorjaar van 2010. Het zouden zijn eerste grootschalige shows worden sinds de jaren negentig. Begin maart kondigde hij de concerten tijdens een persconferentie in Londen aan met de woorden: ‘This is it.’
750 miljoen platen
Jackson was de grootste popster van zijn generatie. Hij verkocht meer dan 750 miljoen platen. Voor zijn oeuvre won hij 13 Grammy’s, de hoogste onderscheiding in de platenindustrie. Hij werd op 28 augustus 1958 geboren in Gary, in de Amerikaanse staat Indiana, als vijfde zoon van de staalarbeider Joe Jackson, die zijn kinderen hardhandig wist om te vormen tot artiesten. In 1962 traden de oudste zoons voor het eerst op als act; Michael trad een jaar later toe tot het gezelschap. Rond 1970 waren de Jackson 5 uitgegroeid tot een wereldact.
In de jaren zeventig zette Jackson zijn eerste schreden op het pad van soloartiest. Met het zoetsappige liedje Ben belandde hij in 1972 voor het eerst zelfstandig op de hoogste plaats van de hitlijsten. In 1979 verscheen zijn album Off the Wall, een hoogtepunt in het discogenre dat op dat moment hoogtij vierde. Zijn grootste hit uit die tijd: Don’t Stop Til You Get Enough.
Intussen bleef hij met zijn broers geregeld optreden onder de naam The Jacksons. Hun album Destiny, een halfjaar voor Off the Wall verschenen, was eveneens een groot succes. Dirty Diana van Michael Jackson (tekst loopt door onder video)
Pigmentaandoening
Begin jaren tachtig gedroeg Jackson zich als ster tussen de sterren. Hij dook geregeld op aan de zijde van de actrice Brooke Shields. In die tijd begon zijn gelaat zichtbaar te veranderen: zijn huid werd bleker – een fenomeen dat later is toegeschreven aan een pigmentaandoening – en zijn neus werd dunner.
In 1982 verscheen Thriller, tot op de dag van vandaag met ruim 60 miljoen stuks de bestverkochte popplaat aller tijden. De mengeling van ballads en dansbare popmuziek wordt nog altijd omschreven als een van de beste popplaten die ooit zijn verschenen. De meeste singles van de plaat werden hits; daaronder bevonden zich klassiekers als Billie Jean en Beat It.
Amper twee jaar later was hij weer aan de zijde van zijn broers te horen op de plaat Victory. Samen met Lionel Richie schreef hij in 1985 de single We Are The World. In 1987 verscheen Bad, Jacksons poging om het succes van Thriller te evenaren. Hoewel Bad minder samenhangend en verrassend klinkt, zijn er in de loop der jaren bijna 30 miljoen exemplaren van verkocht.
King of Pop
In de jaren tachtig had Jackson zichzelf, geruggesteund door de nog in de kinderschoenen staande popzender MTV, uitgeroepen tot King of Pop. Tot zijn dood klampte hij zich aan die bijnaam vast, hoewel het al in 1991, na het verschijnen van de cd Dangerous, met zijn loopbaan dan toch langzaam bergafwaarts ging. In de jaren negentig hoopten de schandalen en geruchten over kindermisbruik zich op. In de documentaire Living with Michael Jackson ontlokte een Britse televisiejournalist Jackson verregaande uitspraken over zijn omgang met kinderen. Het zou indirect leiden tot een rechtszaak, nadat Jackson in de jaren negentig al eens rechtsvervolging over kindermisbruik had afgekocht.
Neverland
Geldgebrek en uitblijvend succes dwongen hem tot de verkoop van zijn in de heuvels van Californië gelegen landgoed Neverland, een voor buitenstaanders niet toegankelijk pretpark annex dierentuin.
Schuldeisers zouden hem al jarenlang op de hielen zitten. Daardoor zou hij, in zijn slechte lichamelijke conditie, genoopt zijn tot het geven van de de concerten in Londen. Jacksons laatste woorden op de persconferentie waarmee hij de shows aankondigde, waren gericht tot zijn fans. ‘Ik wil alleen zeggen dat ik... Ik hou van jullie, uit de grond van mijn hart.’
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net / Volkskrant / Tubantia / Telegraaf |
26-06-2009 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2009. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics