Nickerie.Net, maandag 20 juli 2009


Ex-militair Kenneth Wilsterman: ‘Ik ben blij, maar niet helemaal voor strijdmakkers Nickerie’ 
Geplaatst: 20/07/2009

Nickerie -  De ex-militair Kenneth Wilsterman heeft in een vraaggesprek aangegeven dat hij aan de ene kant blij is voor de ex-militairen van Nickerie, maar toch niet helemaal content is voor deze groep. Wilsterman heeft samen met de ex-strijders ten tijde van de binnenlandse oorlog, welke geduurd heeft van 1986-1992, gestreden. Tijdens deze periode zei Wilsterman dat zij als militairen zware strijd hebben moeten leveren ter verdediging van de soevereiniteit van de Republiek Suriname. Wilsterman herinnerde eraan dat deze groep, waarvan een aantal zware trauma’s van die tijd heeft en in het vergeetboekje is geraakt, al geruime tijd oprechte strijd voert dat de groep ex-militairen ergens emplooi kan vinden binnen het overheidsapparaat.

Tijdens een informatiebijeenkomst heeft Wilsterman in Paramaribo zelf aangegeven mee te willen doen aan de tweejarige opleiding tot assistent bos- en natuuropziener. ‘Echter zullen getraumatiseerde ex-militairen helaas uit de boot vallen’, zegt Dew Jairam die de ex-militairen van Nickerie aanvoert. Jairam liet weten dat hij zelf blij is , maar aan de andere kant ook teleurgesteld is, omdat vele Nickerianen de opleiding, die in zijn geheel in Paramaribo wordt verzorgd, niet zullen kunnen volgen. Zo spelen verblijf en splitsing van het gezin zwaar mee. Naar verluidt zal de opleiding tegen eind augustus van start gaan. Velen van de ex-militairen betreuren het feit dat zij deze studie niet zullen kunnen volgen en dat hun makkers van de stad heel veel baat aan zullen hebben.

Wilsterman is tot dusver de enigste die zich spontaan heeft opgegeven voor de opleiding, daar hij verblijf zal genieten bij naaste familieleden. Anderzijds zegt hij dat hij zware offers zal moeten brengen daar hij dan zal moeten bijdragen in twee huishoudens. Hij vindt de opleiding goed en zegt zeker te zijn dat de ex-militairen na de opleiding een goede bijdrage kunnen leveren aan het land. Zowel Wilsterman als Jairam complimenteert RGB-minister Micheal Jong Tjien Fa voor zijn inzet om de ex-militairen te faciliteren om een opleiding op maat te volgen..

Van de andere ministeries hebben de ex-militairen sterk het gevoel dat zij niks willen horen van deze groep en daarom niet reageren. Na de opleiding zullen de geslaagden in heel Suriname toezien op de naleving van de Wet Bosbeheer en de natuurbeheerswetgeving. De opleiding bestaat uit vijf clusters en wordt afgesloten met een certificaat of diploma.


Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

20-07-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics