Nickerie.Net, maandag 03 augustus 2009


Economie Suriname hardst groeiend in Caricom

Ivan Cairo, 03/08/2009

Paramaribo - Waar alle economieën binnen de Caricom inkrimpen, zal de Surinaamse ondanks de terugval dit jaar de grootste groei in de regio noteren. Zo blijkt uit prognoses van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied (Eclac). Volgens deze economische werkarm van de Verenigde Naties (VN) zal de economie van Suriname in 2009 groeien met 2,5 procent gevolgd door Belize met 1.0 procent en Trinidad en Tobago met 0.8 procent.

Behalve Guyana die een groei van nul procent zal noteren vallen de economieën van de overige landen terug met tussen de -1.2 procent en -4.0 procent. De permanente vertegenwoordigers van de Engelssprekende Caricom-lidstaten en Suriname in New York, zijn deze week door de regionaal directeur van Eclac, Rebeca Grynspan, geïnformeerd over de meest recente macro-economische ontwikkelingen in de regio.

Opvallend is dat de landen die sterk van de toerisme sector afhankelijk zijn zoals Bahama’s, Barbados, Jamaica en de overige kleine eilandstaten een negatieve groei zullen realiseren. Suriname, Belize en Trinidad en Tobago daarentegen zullen positievere cijfers noteren.Surinames ambassadeur bij de VN, Henry Mac Donald, hield de bijeenkomst echter voor, dat ofschoon het voor Suriname berekend groeicijfer het hoogste is in het Caribisch gebied, niet uit het oog moet worden verloren dat de effecten van de huidige internationale financiële en economische crisis het land ook hebben getroffen.

McDonald wees op het vertrek van bauxietmultinational BHP-Billiton en de aangekondigde productiedaling van 60 procent door Suralco. Hij wees ook op de problemen die Staatsolie momenteel ondervindt bij het aantrekken van nieuwe investeerders in haar offshore-concessies. De diplomaat deelde de aanwezigen tijdens de meeting mee, dat Suriname de gevolgen van de wereldcrisis redelijk goed heeft doorstaan, mede door “het sterk conservatief monetair beleid” dat de afgelopen jaren door de monetaire en financiële autoriteiten is gevoerd.

Uit de bespreking met de Eclac-vertegenwoordiging kwam naar voren, dat de landen met een gediversifiseerd exportpotentieel en met name natuurlijke hulpbronnen exploiteren, zoals Suriname en Trinidad en Tobago, de afgelopen periode overschotten hebben geproduceerd. Die fungeren nu als tijdelijke buffer van de economie.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

03-08-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics