Nickerie.Net, maandag 03 augustus 2009


El Niño brengt extreme hitte

Wilfred Leeuwin, 03/08/2009

Paramaribo - Surinamers moeten in de komende maanden veel meer drinken en zich kleden in luchtige kleding. Katoenen kleding is aan te bevelen. Ook zullen de mensen zich beter moeten beschermen tegen de zonnestralen. Een storing tussen de atmosfeer en de Stille Oceaan langs de kust van Peru brengt namelijk een extreme hitteperiode voor het land. Dit fenomeen doet zich elke twee tot zeven jaar voor en wordt El Niño genoemd. Voor landen in het Caribisch gebied betekent dit een redelijk evenwicht van neerslag, terwijl landen in Zuid-Amerika te maken krijgen met extreme droogte. Hoewel Suriname zich klimatologisch gezien nog in de grote regentijd bevindt, is het veel droger dan vorig jaar. “We krijgen in ons systeem steeds minder natte dagen.

Kaart van afwijkende watertemperatuur [°C] in de oceanen gedurende de laatste sterke El Niño in december 1997 (red. Nickerie.Net)

Af en toe kunnen er wel stevige buien komen met onweer, rukwinden en bliksem, maar die zijn van kortstondige aard,” zegt meteoroloog Roel Oehlers. Hij vindt het belangrijk dat de gemeenschap zich goed voorbereidt op de verwachte extreme droogte. Hij denkt vooral aan huishoudens die totaal afhankelijk zijn van regenwater en niet zijn aangesloten op het waterleidingnet. Er zou ook deskundig advies gegeven moeten worden in het dragen van de juiste kleding en hoe het lichaam met de juiste producten te beschermen.

Het opnieuw vaststellen van de seizoenen hoeft volgens Oehlers nu niet te gebeuren. “Inderdaad zijn niet alleen in Suriname, maar ook in andere landen de klimaatseizoenen veranderd, maar Suriname hanteert een klimaatsysteem dat al langer dan 40 jaar is vastgesteld.

Het veranderen daarvan kan slechts gebeuren na gedegen onderzoek over de invloed van opwarming van de aarde en fenomenen als El Niño op deze getijden.” Oehlers weet dat internationaal een day to day watch en ook onderzoek wordt gedaan naar de effecten van global warming. Bij de Meteorologische Dienst in Suriname wordt de ontwikkeling van El Niño, die plaatsvindt langs de kust van Peru, goed in de gaten gehouden.

Bij zo'n verschijnsel stijgt de temperatuur van het zeewater en wordt het klimaat beïnvloed. Naast de extreme hitte die Suriname tegemoet mag zien en in het algemeen als nadelig wordt ervaren, is het anderzijds positief te noemen dat daardoor de komende periode minder kans is op overstromingen, omdat het waterniveau lager ligt en het water ook voldoende kans krijgt weg te trekken.-.

Blijf extreme hitte de baas Langdurige en extreme hitte is een gevaar voor de gezondheid. De risico's voor het lichaam zijn: beschadiging van het lichaam, onwel worden tot een hitteslag en uitdroging. Op het geestelijk vlak zijn de risico's: concentratieverlies tot moeheid en uitputting. Zeker bij een langdurige blootstelling aan de hitte, zoals bij evenementen, is er een verhoogd risico. In Suriname zijn we gewend aan temperaturen van boven de 30 graden. Internationaal is dat al het limiet om te spreken van extreme hitte. In de komende maanden worden de temperaturen in het land veel hoger dan normaal.

Maatregelen - Drink ten minste twee liters water per dag, vooral kinderen en ouderen. Geen ijsblokjes. Als de urine donkerder wordt, moet extra worden gedronken. - Maak sanitaire ruimten goed schoon. (Bacteriën ontwikkelen zich goed in warme ruimten) - Geniet van de zon, maar smeer de huid goed in met een juiste zonnebrandcrème. Draag altijd een hoofddeksel. - Houd baby's in de schaduw tijdens een evenement en laat nooit een kind in een gesloten auto achter. - Verzorg wonden extra goed, om ontsteking te voorkomen. - Zorg voor gekoelde etenswaren. Bij barbecue het vlees goed doorbakken. Sporters moeten regelmatig soep, bouillon, melk, ijs of tomatensoep gebruiken om verloren vocht aan te vullen. - Zorg in elke ruimte voor voldoende ventilatie. - Wees matig met alcohol en cafeïnehoudende dranken, zoals koffie. - Draag luchtige en lichtgekleurde kleding.

Hittekrampen zijn spierkrampen als gevolg van zware inspanning in een hete, vochtige omgeving en daarbij gaan uitdrogen. De zweetproductie neemt af en de lichaamstemperatuur zal stijgen en uiteindelijk leiden tot een hitteberoerte (zonnesteek). Iemand die lijdt aan oververhitting voelt koud aan, zweet fel en heeft vaak last van hoofdpijn, is misselijk en moet braken, waardoor er nog meer vocht verloren gaat.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

03-08-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics