Nickerie.Net, dinsdag 04 augustus 2009


Surinaamse bacoven moet efficiënter met geld EU

Martin Redjodikromo, 04/08/2009

Paramaribo - De Stichting Behoud Bacovensector Suriname (SBBS) wil de productie van bacoven opschroeven van 40 naar 50 ton per hectare. Dit moet de kostprijs omlaag brengen, waardoor geduchte tegenstand kan worden geboden tegen goedkopere bacoven van Latijns- en Midden-Amerika. Met bijkans 25 miljoen euro steun van de Europese Unie heeft het bedrijf de bedrijfsoperaties gestroomlijnd en probeert nu het maximale uit het beplante areaal te halen. Maar met de ondertekening van een contract voor de bouw van nog eens twee nieuwe pakloodsen, moet het bedrijf levensvatbaar worden gemaakt. Alhoewel nog geen winst wordt geboekt, moet het bedrijf zodanig worden gestructureerd dat het eind dit jaar wordt geprivatiseerd.

dWT foto / Werner Simons De documenten over de bouw van twee nieuwe pakloodsen voor de SBBS worden uitgewisseld. Financieel directeur van de SBBS, Lando Ramdin ( uiterst rechts ) kijkt toe.

“De waarde van het bedrijf is nu zo’n 30 miljoen euro,” zegt financieel directeur Lando Ramdin van de SBSS desgevraagd. “Nu al voeren we gesprekken met een Belgisch bedrijf dat geïnteresseerd is.” Hij dikt aan dat de SBBS steeds meer in staat is om de hele keten te beheersen, dat betekent vanaf de productie tot en met de afzet van het product in Europa.

Voor de pakloodsen, één in Saramacca en de andere in Nickerie, is ruim 482.000 euro gemoeid dat door bouwbedrijf Manohar NV in acht maanden moet worden gebouwd. Minister Ricardo van Ravenswaay van Planning en Ontwikkelingssamenwerking (PLOS) weet dat Suriname al 85 procent van de EU-financiering heeft gebruikt om de bacovensector van de infuus te halen. Nu wordt de laatste hand gelegd aan de bouw van een nieuwe kabelbaan en verpakkingsstation bij de bacovenbedrijven. “Alle maatregelen zijn bedoeld om de efficiëntie op te voeren, waardoor niet teveel bacoven in de afvalhoop belanden.”

Van Ravenswaay vindt het ook belangrijk voor de sector, dat de bacoven duurzaam worden geproduceerd, opgeslagen, in containers worden gezet en ook met vaste regelmaat op de boot moeten worden gezet. “Er is goede hoop dat het bedrijf zelfstandig wordt, omdat het moet!” De reden hiertoe is dat alle preferenties voor de Surinaamse bacoven zullen wegvallen nadat het tiende Europese Ontwikkelingsfonds (EDF) ten einde loopt.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

04-08-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics