Nickerie.Net, zondag 16 augustus 2009


Amerikaanse inheemsen dansen in Suriname
Geplaatst: 11/08/2009

Paramaribo -  Speciaal ter ere van 119 jaar Javaanse Immigratie en de Dag der Inheemsen heeft de Amerikaanse ambassade rechtstreeks uit Zuid- Dakota de Kevin Locke Dance Ensemble gehaald. Om de gemeenschap kennis te laten maken met dit trio werd er gisteren een persconferentie belegd in de conferentiezaal van de Amerikaanse ambassade. Lisa Bobbie Schreiber Hughes, de Amerikaanse ambassadeur in Suriname, gaf aan dat tijdens haar driejarig verblijf als ambassadeur in Suriname haar missie is geweest om aan beide naties te tonen dat Amerika vele positieve dingen heeft die ons binden, ondanks het verschil in omvang tussen Suriname en de VS. Wat de Verenigde Staten van Amerika en de Republiek Suriname met elkaar delen, is de diversiteit in taal, cultuur, etnische achtergrond en traditie. “Wij vieren deze diversiteit, welke onze kracht is en ook de sleutel is tot ons succes als naties in de 21ste eeuw.”

De ambassadeur zegt heel trots op te zijn dat de ambassade weer de kans heeft aan haar Surinaamse partners te demonstreren dat er veel meer is dat ons bindt dan dat ons verdeelt. De Kevin Locke Native Dance Ensemble is naar Suriname gekomen om met muziek en dans de eenheid te vieren. Kevin Locke heeft zelf aangegeven dat eenheid belangrijk is voor ons welzijn, harmonie en gezondheid. In de traditie van de Inheemsen is de dans de hoogste vorm van aanbidding. Het traditionele standpunt van de inheemse voorvaderen is dat dans geen vreemde activiteit is. Volgens de ambassadeur herdenkt South Dakota op de tweede maandag in oktober van elk jaar haar eigen Inheemsendag.

De artiesten van de Kevin Locke Native Dance Ensemble zijn gelieerd aan de Inheemse Amerikaanse stam Lakota. De stam is deel van een confederatie van zeven gerelateerde Sioux-stammen. Lakota is de meest westelijke van de drie Sioux-groepen, die land bezitten in zowel Noord als Zuid Dakota.

De Kevin Locke Native Dance Ensemble bestaat uit drie dansers en zangers. Kevin Locke is een danser en Inheemse fluitist die als kind in de Standing Rock Sioux Reservation in South Dakota heeft gewoond. Locke is een uitstekende bespeler van de Inheemse zevennoten fluit, gemaakt uit cederhout. Hij is ook een traditionele verteller, zanger en leraar. Whitney Rencountre II van de Crow Creek Sioux stam uit South Dakota is een levenslange zanger en danser, een culturele opvoeder in de geschiedenis, liederen en dansen van de mensen uit Dakota. Marcie “Happy” Frejo is een lid van de Seminole- en Pawnee-stammen van Oklahoma en Xicana. Frejo is actrice, zangeres tevens componiste, dansinstructeur en onafhankelijke filmproducente. De groep zal gedurende de hele week optredens verzorgen op verschillende plaatsen. Tevens zullen zij workshops houden voor kinderen.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

11-08-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics