Nickerie.Net, zondag 16 augustus 2009


Bhagwandas aan Otto Behr: ‘Bouterse ondernam zelf actie bij ombrengen Daal en Rambocus’ 
Geplaatst: 15/08/2009

Paramaribo - Desi Bouterse heeft zelf actie ondernomen bij het ombrengen van Cyrill Daal en Surindre Rambocus. Bouterse was bijzonder geraakt door deze twee mensen. ‘Die twee hadden een bijzondere plek bij hem en daarom wilde hij aanwezig zijn.’ Deze belastende verklaring legde Paul Bhagwandas drie maanden voor zijn dood af bij Otto Behr, broer van de op 08 december 1982 omgebrachte journalist Bram Behr. De 60-jarige bedrijfskundige Otto Behr werd gisteren als getuige gehoord in de zaak tegen de hoofdverdachte Desi Bouterse.

Otto Behr kreeg in 1996 van een vriend die arts is te horen dat Bhagwandas nog bijkans zes maanden te leven had. De arts vroeg aan Behr waarom hij niet van deze gelegenheid gebruik maakte om Bhagwandas aan de tand te voelen over de gebeurtenissen op 08 december 1982 in het Fort Zeelandia. Behr stelde de politie op de hoogte van zijn voornemens om Bhagwandas te spreken. Ondanks dat dit hem werd afgeraden door de politie, klopte Otto Behr, met een verborgen voice recorder, toch thuis aan bij Bhagwandas. Otto kende Bhagwandas van de Paulusschool. Bram en Paul waren eens klasgenoten. Bhagwandas was slechts gekleed in een korte broek. Volgens Otto was het niet aan hem te zien dat hij nog maar zes maanden te leven had. Het vijf kwartieren durend interview met Bhagwandas is volgens Otto niet over een leien dakje gegaan. Bhagwandas had een pistool bij zich, waarmee hij Otto een aantal keren bedreigde. Een keer stopte hij zelfs de loop in de mond van Otto. Bhagwandas gaf op een vraag van Behr te kennen dat de vijftien vooraanstaande Surinamers ‘opgeruimd’ moesten worden, omdat zij tot last waren van de militairen. Bouterse heeft steeds alle bevelen gegeven tot executie. In de vuurpeloton zaten: Bhagwandas, de Groep van 16 en de lijfwachten.

Volgens Otto Behr was Bhagwandas heel koel toen hij dit alles vertelde. Het doodschieten van de vijftien mensen werkte heel relaxed voor hem: hij lag er niet wakker van. Erger nog, hij had er helemaal geen spijt van: als het moest, zou hij het weer doen.

Tijdens het gesprek met Bhagwandas zijn er volgens Behr wel twee momenten geweest waarop de militair erg emotioneel werd. Het eerste moment was toen Behr hem vroeg waarom hij niet in het reine kwam met zichzelf, gelet op zijn ernstige ziekte. Bhagwandas klapte in de eerste instantie dicht. Hij ontkende ernstig ziek te zijn. Het tweede moment was toen hij over zijn vrienden, waaronder Bouterse, sprak die hem in de steek hadden gelaten. Bhagwandas was vooral boos op Bouterse, omdat hij hem niet in aanmerking heeft doen komen voor een suppletieregeling uit Nederland. De auditeur-militair Roy Elgin vroeg gelijk aan Behr of die boosheid van Bhagwandas op Bouterse zich vertaalde in de bezwarende verklaringen jegens de ex-legerleider. ‘Nee’, antwoordde Behr resoluut. Deze zelfde vraag stelde krijgsraadpresident Cynthia Valstein – Montnor en raadsman Irvin Kanhai eveneens aan Behr. Het antwoord bleef ‘nee’.

Na zijn bezoek aan Bhagwandas meldde Behr zich aan bij de politie van Nieuwe Haven waar hij het verhaal uit de doeken deed. Het bandje met het gesprek overhandigde hij aan Ilse Labadie, de toenmalige voorzitter van de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede (OGV), om die in bewaring te nemen. Dit bandje is spoorloos verdwenen. Behr zegt zelf geen kopie te hebben gemaakt.

Widjai Ganesh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

15-08-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics