Nickerie.Net, vrijdag 21 augustus 2009


Pompen Wakay opgestart

Beta Debidien, 20/08/2009

Nieuw Nickerie - De boeren krijgen verlichting in hun waterprobleem. Het Overliggend Waterschap Multipurpose Corantijn Project (OWMCP) heeft de pompen te Wakay vandaag in werking gesteld. Het water stroomt van het pompgemaal te Wakay via de 66 km lange Corantijnkanaal naar de Nani-verdeelwerken om vervolgens de arealen te bereiken in de verschillende rijstpolders. Hierdoor is het probleem van een tekort aan irrigatiewater opgeheven.

Richenel Small, secretaris van het bestuur bij OWMCP, bevestigt dat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft gevraagd om de pompen zo spoedig mogelijk op te starten. “We zijn nu hiermee bezig, maar er zijn ook kleine protocollen die nog afgehandeld moeten worden.” Volgens de secretaris zullen drie pompen op volle toeren draaien, zodat de irrigatieleidingen voldoende water beschikken en bevloeiing van de arealen via de zwaartekracht weer mogelijk wordt.

Het herstel van de totale infrastructuur van de Corantijnkanaal heeft erin geresulteerd dat nu binnen één of twee dagen het water zijn bestemming in Nickerie bereikt. Boeren zijn blij met deze actie. “We verwachten dat de situatie zich binnen enkele dagen normaliseert, waarna wij de gewassen kunnen gaan bemesten,” zegt Rishi Radjie, rijstproducent in de westelijke polder. Hij was al bezig water te pompen uit de irrigatieleiding, omdat zijn gewas in bloei staat. Bij sommige boeren waar er helemaal geen water meer was in de leidingen, heeft de aanplant wat schade opgelopen door uitdroging.

Small geeft aan dat er gesprekken zijn gevoerd met leverancier SOL over de brandstofvoorziening. SOL zal deze week nog een hoeveelheid diesel en smeermiddelen leveren aan het pompgemaal te Wakay. De pompen zullen continu draaien totdat de situatie helemaal is genormaliseerd.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

21-08-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics