Nickerie.Net, dinsdag 25 augustus 2009
Rijstboeren eisen vertrek SPBA-topper
Beta Debidien, 25/08/2009
Nieuw-Nickerie - Een groep ontevreden rijstboeren heeft het vertrek geëist van Harinandan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA). De padieproducenten zijn niet te spreken over de werkwijze en het niet op een gepaste manier communiceren van de voorzitter met zijn leden. Zaterdag ging Oemraw op de vuist met boeren, nadat zij hem duidelijkheid vroegen over de uitkomst van het gesprek met minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in Nickerie.
“Oemraw heeft niet de waarheid gesproken en wist ook van te voren dat de regering de subsidie per baal zou uitkeren vandaar dat hij de mensen in zijn directe omgeving het advies had gegeven om bij de registratie veel meer balen op te geven, zodat zij in aanmerking zouden komen voor forse bedragen bij de uitbetaling”, stelt padieproducent Radja Ahmadkhan. Hij moest voor ‘onbehoorlijk gedrag’ een vuistslag incasseren van Oemraw.
Het slachtoffer zegt te kunnen bewijzen dat bij de registratie de SPBA-voorzitter meer dan het dubbele heeft opgegeven dan wat hij in werkelijkheid heeft geoogst op een areaal van 27 hectare. Ook de rijstboer Wikaash Ramnarain heeft geen vertrouwen meer in Oemraw's voorzitterschap. “Wij willen hem niet meer omdat hij het niet waard is. We weten ook niet sinds wanneer hij de functie van voorzitter heeft overgenomen, want op papier was wijlen Ashok Kalloe de eerste voorzitter van de SPBA en daarna nam Leakat Mahawatkhan het roer over”, zegt Ramnarain. Tegenover de krant heeft Mahawatkhan vaker gezegd dat hij de voorzitter is van de boerenorganisatie en niet Oemraw.
De boeren halen de tractoren aan die Oemraw en zijn vrienden goedkoop via een speciale regeling hebben gekocht bij Surmac NV. Zeker één bestuurslid en nog twee anderen uit de groep hebben hun tractoren inmiddels doorverkocht en er forse bedragen in Amerikaanse dollars mee verdiend. “Is deze groep niet bezig ten koste van de SPBA zich te verrijken”, vraagt landbouwer Rowke Bansie zich af. Hij is zelf ook in aanmerking gekomen voor een tractor, maar heeft die niet verkocht aan derden. Volgens Bansie verdient de voorzitter flink aan de verkoop van ureum dat ook via een bepaalde regeling goedkoop het land wordt binnengebracht. “Zijn prijs is SRD 1.310 terwijl Atcar Chemicals het ureum voor SRD 1.245 per ton aan de man brengt”, weet Bansie.
De voorzitter ontkent alle beschuldigingen aan zijn adres en geeft aan spoedig met een verklaring uit te komen. Volgens hem gaat het hier om dezelfde slecht producerende boeren die elk seizoen dezelfde problemen hebben. “Deze mensen willen politiek bedrijven met de SPBA en die ruimte gaan zij niet krijgen totdat ik voorzitter af ben. In plaats van het steeds klagen moeten zij proberen aansluiting te zoeken, zodat de SPBA een sterke organisatie wordt en ook hun belangen kan behartigen in de toekomst”, aldus Oemraw.-.
Bron/Copyright: |
|
Nickerie.Net / de Ware Tijd |
25-08-2009 |
|
E-mail: info@nickerie.net
Copyright © 2009. All rights reserved.
Designed by Galactica's Graphics