Nickerie.Net, woensdag 26 augustus 2009


Corantijnrivier nog altijd diplomatiek raadsel Guyana-Suriname
Geplaatst: 26/08/2009

Nickerie -  De uitbarsting van de zeer gevreesde plantenziekte Black Sigatoka in het buurland Guyana, was voor Suriname rede om de levendige backtrack- route te sluiten. Wederzijds overleg heeft ertoe geleid dat de route is opengesteld. Het blijft nog altijd een diplomatiek raadsel dat dit probleem, dat al ruim 40 jarig speelt, onopgelost is gebleven. De backtrack-route heeft vaker geleid tot talrijke arrestaties, verlies van mensenlevens en andere vormen van misdaden en economische delicten. Beleidsmakers moeten nu wel gaan inzien dat de ongereguleerde backtrack-route plaats zal moeten maken voor een goed gereguleerde route.

De Guyanese landbouwminister Robert Persaud zei dat een nog ongeïdentificeerde ziekte op afgelegen bananenplantages is ontdekt, maar dat dit de productie niet negatief heeft beïnvloed. Ondernemende Guyanezen zien kans om ondanks de ziekte toch tal van goederen, zoals alcohol, tabak en zelfs vuurwapens, over de grens te smokkelen en deze te verkopen aan Surinamers, waardoor er vaak oneerlijke concurrentie ontstaat. Belastingontduikers kiezen dan ook voor de kortste route en vermijden de legale route te Molescreek – Southdrain. Er zijn ook veel Guyanezen gearresteerd voor hun illegaliteit in onze wateren. Vaak wordt ook gebruik gemaakt van verboden vistuigen om te vissen.

Beide ministers hebben recentelijk kenbaar gemaakt dat er verder gesproken moet worden. Beide staatshoofden hebben een overeenkomst getekend in januari 2002 om samen te werken op het gebied van grensoverschrijdende criminaliteit. Daarnaast hebben de Guyanese minister van Binnenlandse Zaken, Clement Rohee, en Juspol-minister Chandrikapersad Santokhi de Nieuw-Nickerie Declaration getekend in september van het vorig jaar.

Danny Jibodh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

26-08-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics