Nickerie.Net, woensdag 02 september 2009


Droogte teistert padieinzaai

Beta Debidien, 02/09/2009

Nieuw Nickerie - Aanhoudende droogte teistert de totale padie-inzaai in Wageningen en de Middenstandspolder. Door het droge weer hebben de irrigatieleidingen in die gebieden heel weinig water, waardoor bevloeiing van de arealen via de zwaartekracht niet meer mogelijk is. Het probleem is verergerd als gevolg van het dichtslibben van de inham aan de rivierzijde, vanwaar de pompen van Wageningen water trekken uit de Nickerierivier. Hierdoor is iets meer dan 4.000 hectare ingezaaid areaal direct in gevaar. "Er is inderdaad een schaarste aan water, maar het is niet zo dat wij helemaal geen water hebben", zegt een ex-arbeider van de Stichting Machinale Landbouw die boer is geworden. Hij heeft zijn areaal, ongeveer 27 hectare groot, ingezaaid, maar moest extra geld uitgeven aan irrigatie. "Vanwege de aanhoudende droogte zijn wij genoodzaakt dit seizoen zeker drie keer water te pompen uit de leidingen om de verdere verzorging van de gewassen op peil te kunnen houden".

Door het droge weer zijn de gronden van veel rijstarealen in Nickerie uitgedroogd. Door de lage waterstanden in de Nickerierivier en omliggende kanalen kan er nauwelijks water gepompt worden voor bevloeiing.-dWTfoto/ Beta Debidien.

Voor het pompen van het water met behulp van een tracktor moet de boer per uur SRD 45 neertellen. Uit zijn berekening blijkt dat hij hiervoor ruim SRD 3.000 moest uitgeven. Niet iedereen is in staat dat geld op te brengen. Deze boeren riskeren derving van inkomsten bij de komende oogst. Kries Banarsie, ressortleider van het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) op Wageningen onderkent dat er een klein probleem is ontstaan waardoor de pompen niet optimaal kunnen draaien.

Hij zegt dat bij lage waterstanden in de Nickerierivier de pompen via de inham helemaal geen water kunnen trekken, waardoor hij genoodzaakt is de enige pomp in bedrijf, te laten uitschakelen. Volgens Banarsie heeft LVV intussen een machine ingehuurd om dit probleem te verhelpen bij de 250 meter lange en 40 meter brede inham.

"Het feit dat bepaalde gebieden weinig of helemaal geen water hebben, is niet de schuld van LVV, maar van de boeren zelf, omdat zij hun deel van de infrastructuur niet schoonhouden", benadrukt Banarsie.

Wat de Middenstandspolder betreft, blijft dat een probleem, omdat het weinige water dat bij het pompgemaal te Wageningen gepompt wordt, door de lange afstand het gebied niet bereikt.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

02-09-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics