Nickerie.Net, zaterdag 12 september 2009


Nederland: Onderzoekscommissiea acht ziekenhuis en gynaecoloog schuldig aan de dood van baby Biendiya

'Arts en verloskundige hebben ruziegemaakt'

E. van Staten

HOORN - "Het Westfriesgasthuis in Hoorn probeert de arts die onze dochter heeft vermoord te beschermen." Voor Vyjantie en Mahesh Ramgoelam is het niet te bevatten dat nu door een speciale onderzoekscommissie is aangetoond dat de gynaecoloog onzorgvuldig heeft gehandeld, deze arts niet wordt gestraft.

"De specialist wordt de hand boven het hoofd gehouden omdat hij niet eerder fatale fouten zou hebben gemaakt. Alsof een dode baby niet genoeg is?" Tijd om te rouwen hebben Vyjantie en Mahesh Ramgoelam nog niet gehad. De onderste steen moet eerst boven. "Wat ons is overkomen mag nooit meer gebeuren."

Op 5 mei jl. overleed hun dochter Biendiya. Volgens de ouders was met de eigen gynaecoloog afgesproken dat de geboorte van hun tweede kind niet net zo'n loodzware bevalling mocht worden als die van hun zoontje. Vandaar dat voor de keizersnede was gekozen.

Op 7 mei zou Vyjantie zich in het ziekenhuis melden. "Drie dagen voor de opname begonnen spontaan de weeŽn, waarop wij direct naar het Westfriesgasthuis zijn gegaan. Maar daar werden we weer naar huis gestuurd omdat er sprake zou zijn van voorweeŽn. Dat proces heeft zich een aantal malen herhaald tot het echt niet meer ging.

Op de afdeling verloskunde werd ons beloofd dat de waarnemend gynaecoloog direct zou komen, maar die liet uren op zich wachten. Vervolgens vond hij het nodig om toch op een normale manier te bevallen en ging hij zelf naar huis. Vanaf dat moment ging het bergafwaarts."

Hartslag

Vyjantie merkte onder meer dat de hartslag van haar nog ongeboren kind afwijkingen vertoonde. "De aanwezige verloskundige reageerde laconiek. Pas uren later besloot ze de gynaecoloog te bellen. Achteraf hebben we begrepen dat er tussen de arts en verloskundige eerder op de dag forse ruzie was geweest, omdat ze kritiek had geuit op zijn handelwijze."

Mahesh neemt het de verloskundige kwalijk dat ze niet eerder heeft ingegrepen, maar is wel blij met haar verklaring bij de onderzoekscommissie. "Daar heeft zij de grootheidswaanzin van de bewuste arts nog eens bevestigd." Biendya kwam uiteindelijk via een keizersnede hersendood ter wereld. Enige weken na haar dood hadden de ouders een gesprek met hun eigen gynaecoloog en haar omstreden waarnemer.

"De arts loog keihard in onze ogen, dat hij er alles aan had gedaan. Hij zei ook dat hij een volgende keer precies op dezelfde wijze zou handelen. Dat was voor ons de bekende druppel en reden om aangifte te doen wegens dood door schuld. Door de arrogantie van deze gynaecoloog, die nog gewoon werkt in het ziekenhuis, hebben wij wel ons kind verloren."

Het echtpaar is blij met het harde oordeel van de onderzoekscommissie, die het Westfriesgasthuis c.q. de gynaecoloog schuldig acht aan de dood van Biendiya. Wrang genoeg is de familie Ramgoelam vijftien jaar geleden ook al een kind heeft verloren in het Hoornse ziekenhuis: "Dat was een kind van een neef van ons. De geschiedenis heeft zich op trieste wijze herhaald."

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf

12-09-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics