Nickerie.Net, donderdag 01 oktober 2009


Boerenorganisatie scheidt kaf van koren

Beta Debidien, 30/09/2009

Nieuw-Nickerie - Met de nieuwe bestuursverkiezingen in zicht start de Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA) medio oktober met de (her)registratie van haar leden. Van hen wordt geëist dat de achterstallige contributie van SRD 1 per hectare per jaar ook direct wordt voldaan. Wie dit nalaat wordt uitgesloten van deelname aan de verkiezingen benadrukt SPBA-bestuurslid Harinandan. Overigens is hij niet te spreken over groepen buiten de organisatie die de boeren ook aan het registreren zijn.

“In plaats van zich te bundelen en te komen tot een sterke organisatie om van daaruit zaken te kunnen afdwingen in het belang van de rijstsector, zien wij dat men bezig is schade aan te richten aan de SPBA”, zegt Oemraw verwijtend. Middenstandslandbouwer Soul Sookha is blij dat acties ondernomen worden om te komen tot een sterk SPBA-bestuur. “We hebben momenten gekend in de ons achter liggende jaren, waarbij zaken heel vlot verliepen en het huidig bestuur ook kon onderhandelen met de Vereniging van Rijst Exporteurs (VRE) om te komen tot gangbare opkoopprijzen van natte padie.

Ontevreden SPBA-leden verlaten het hoofdkantoor van LVV Regio West in Nickerie, boos over de uitbetaling van subsidie over het afgelopen seizoen. Die zou niet conform afspraken hebben plaatsgevonden en zij houden het zittend bestuur hiervoor aansprakelijk. Over enkele maanden zijn er nieuwe verkiezingen in de boerenorganisatie.-dWTfoto/Beta Debidien.

Wij willen terug naar die tijd”, vertelt Sookha. Door de onderlinge ruzie van rijstboeren in de afgelopen weken, heeft de SPBA dit seizoen nog geen acties kunnen ondernemen in die richting. Sookha vindt dat de organisatie alle ruimte geboden moet worden om alsnog te onderhandelen met padieverwerkers/opkopers over de nationale en internationale padieprijzen. De oogst is nu aan de gang en de molenaars bieden tot SRD 46 voor een baal natte padie van 79 kilogram.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

01-10-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics