Nickerie.Net, zaterdag 03 oktober 2009


EU maakt voorloper Galileo-navigatiesysteem beschikbaar voor publiek

Tweaker / Esa

De EU heeft donderdag het European Global Navigation Overlay System voor algemeen gebruik opengesteld. Het systeem kan met satellieten en grondstations de nauwkeurigheid van gps verbeteren van tien naar twee meter.

GPS-satellietenEgnos maakt gebruik van drie geostationaire satellieten, ongeveer 40 grondstations en vier controlecentra. Er is momenteel dekking in West-Europa, maar dit zou kunnen worden uitgebreid naar Oost-Europa en Noord-Afrika, zo meldt EETimes. De satellieten zijn overigens niet exclusief voor Egnos in gebruik. Twee zijn in gebruik door Inmarsat, terwijl een derde de Artemis-communicatiesatelliet betreft, een gezamenlijk project van de EU en Japan.

De signalen kunnen worden opgevangen door gps-ontvangers met speciale software. Het gebruik is gratis. Deskundigen verwachten dat de verbeterde nauwkeurgheid tot vele nieuwe toepassingen zal leiden in de luchtvaart, landbouw en het verkeer. Egnos wordt beheerd door een consortium bestaande uit de EU, de Europese ruimtevaartorganisatie ESA en de Europese luchtverkeersleiding Eurocontrol. Het systeem is de voorloper van het volledig Europese navigatiesysteem Galileo, dat in 2014 operationeel moet worden.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Tweak / Esa

03-10-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics