Nickerie.Net, zaterdag 21 november 2009


Paus Benedictus XVI: ‘Meer welzijn en harmonie nodig in Suriname’

Eric Mahabier, 21/11/2009

VATICAANSTAD - Welzijn en harmonie in Suriname moeten naar een hoger niveau vindt paus Benedictus XVI. Deze boodschap gaf hij mee met president Ronald Venetiaan, die gisteren een historisch bezoek bracht aan de kerkvorst. Het is de eerste keer dat een Surinaams staatshoofd officieel is ontvangen in het Vaticaan.

Venetiaan is persoonlijk gezegend door Benedictus en hij stuurt die zegen ook voor het Surinaamse volk. Daarmee hoopt hij dat de verdere ontwikkeling van het land een positieve duw in de rug krijgt. “Het volk zal deze zegeningen op prijs stellen, vooral omdat die komen van de belangrijkste katholieke leider in de wereld”, zei Venetiaan na de officiële plichtplegingen aan dWT.

President Ronald Venetiaan wordt verwelkomd in het Vaticaan door Pope Benedictus XVI. De twee leiders ontmoetten elkaar voor het eerst en spraken onder meer over de relatie tussen kerk en staat in Suriname. Bij die gelegendheid stuurde de kerkvorst ook de zegeningen aan het Surinaamse volk.-Apfoto/Danilo Schiavella .

“Vooral de katholieken in Suriname zullen deze zegeningen als extra belangrijk beschouwen.” Het staatshoofd onderstreept dat het bezoek een persoonlijke kant heeft, “maar belangrijker is het natuurlijk voor Suriname, namelijk de relatie tussen beide staten.” De president en de paus hebben onder andere gesproken over het ‘wel en wee’ in Suriname en de wereld. Ook de relaties tussen de katholieke gemeenschap en de Surinaamse overheid kwam aan de orde. Volgens Venetiaan hebben beide staten al een nauwere samenwerking die zich niet alleen uit op staatsniveau, maar ook met name tussen de katholieke gemeenschap in Suriname en het Vaticaan. Na de audiëntie bij de paus had Venetiaan een gesprek met kardinaal Tarcisco Bertoni, die gezien kan worden als de minister-president van het Vaticaan.

Bij dit gesprek waren ook aanwezig de ministers Lygia Kraag-Keteldijk van Buitenlandse Zaken en Kermechend Raghoebarsing van Landbouw, Veeteelt en Visserij en ambassadeur Urmilla Joella- Sewnundun, Surinames vertegenwoordiger bij de Heilige Stoel. Met Bertoni is wat gedetailleerder ingegaan op de aspecten die te maken hebben met ontwikkelingen in Suriname en de wereld. In dat kader kwamen onder meer aan de orde hoe Suriname het hoofd biedt aan klimaatsverandering, de energie en financiële crisis. Daarnaast is ook van gedachten gewisseld over de verschillende religieuze groepen in Suriname. “Het is het ook in het Vaticaan goed bekend hoe de verschillende religieuze, culturele en etnische groepen in Suriname harmonieus en vredig met elkaar leven. Of de paus een tegenbezoek aan Suriname zal brengen is onduidelijk. “Zo werkt dat niet”, antwoordt Venetiaan als hem hierom gevraagd wordt.

“Die gelegenheid zal zich wel voordoen, maar niet tijdens deze regeerperiode.” Dat de paus persoonlijk de zegeningen heeft gestuurd is al een groot pluspunt, benadrukt de president. Op de vraag of hij ook zegeningen voor de komende verkiezingen heeft gevraagd antwoordt het staatshoofd als volgt: “Zover en specifiek heb ik het niet getrokken, maar algemeen over het land gehouden.” Vóór bet bezoek aan Benedictus XVI belde Venetiaan donderdagavond nog met bisschop Wilhelmus de Bekker om enkele zaken door te praten ter voorbereiding op zijn audiëntie met de kerkvorst.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

21-11-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics