Nickerie.Net, woensdag 09 december 2009


De 15 helden worden nooit vergeten
Geplaatst: 09/12/2009

Paramaribo -  Elke ziel die gisteravond in Fort Zeelandia aanwezig was wist een ding. 'Onze 15 helden mogen we niet vergeten. De moedige strijd van de 15 zonen moet in steen gegraveerd worden, zodat onze nageslachten weten wat op die bloedige dag in Bastion Veere gebeurde.' De thema van de avond was ook ‘Herinnering’. Vooral nu blijkt dat tijdens het 8 decemberstrafproces getuigen plotseling aan de ergste vorm van heugenverlies lijden.

Slachtoffers decembermoorden onder het bloeddorstige regime van Desi Bouterse, de huidige leider van NDP.

Pater Choennie besprak de thema met Bijbelteksten om aan te tonen dat herinnering Bijbels is. ‘Herinnering’ is alles wat we nog hebben. In een land zonder geheugen is alles mogelijk. Het is een grotere zonde om een moord te vergeten dan een moord te begaan. Wat vergeten wordt, wordt niet genezen en wordt van kwaad tot erger', zei de pater.

Halverwege de herdenkingsdienst onthulde president Ronald Venetiaan het nationaal monument Bastion Veere-8 december 1982. Na deze daad zei ons staatshoofd dat dit een gedenksteen is voor hen die in Fort Zeelandia gevallen zijn, slachtoffers van bruut geweld. 'De bittere herinnering gegrift in steen, geschrift in ons hart, zullen wij nooit vergeten.'

De toespraken, gedichten en liedjes ademden alleen herinnering uit. Herinnering aan 15 mannen die streden voor de democratie. Ze werden door de handen van moordarchitecten 'op de vlucht doodgeschoten'.

Geen enkele spreker nam de naam Desi Bouterse in de mond, totdat Sunil Oemrawsing keihard zei dat onder leiding van Bouterse 15 mannen zijn geëxecuteerd. Daarna zijn radiostations, vakbondsgebouwen en drukkerijen in brand gestoken. De brandweer werd verboden te blussen, de Anton de Kom Universiteit werd gesloten en landgenoten verdwenen of werden omgebracht. Dit onder de goedkeurende knik van dictator Bouterse.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

07-12-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics