Nickerie.Net, donderdag 10 december 2009


USD 100 miljoen schadeclaim tegen Telesur inzake registratie .SR domein

Ivan Cairo, 10/12/2009

Paramaribo - Het in Miami, Florida, gevestigde bedrijf Dot SR Inc, heeft maandag tegen Telesur een schadeclaim van 100 miljoen US dollar ingediend wegens contractbreuk. Beide bedrijven tekenden in maart 2001 een overeenkomst over administratie en beheer van de internetlandencode voor Suriname, .sr. Volgens Dot SR heeft Telesur zich nooit aan de contractuele verplichtingen gehouden en werd de overeenkomst al binnen drie maanden na ondertekening geschonden.

Herhaaldelijke aanmaningen om de verplichtingen na te komen, bleven zonder resultaat. Het contract was getekend voor vijf jaar met eventuele verlenging tot 20 jaar. Wat de emmer voor het Amerikaanse bedrijf deed overlopen, was de stap van Telesur in augustus jongstleden om het beheer over te nemen van de in april 2001 gelanceerde website www.register.sr.

Dit is de www.register.sr website die recentelijk door Telesur is opgezet. Deze stap levert het telecommunicatiebedrijf nu een schadeclaim van 100 miljoen US dollar op.-.

Vervolgens heeft Telesur op 4 november haar eigen registratiewebsite in gebruik genomen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de register.sr domeinnaam. “Telesur is proud to announce that as of November 4th, 2009 registration of DOT-SR domain names are available for the international community. Dot-SR (.SR) is the official country code top-Level domain (ccTLD) of the Republic of Suriname. Telesur, a 100% Surinamese company, has the managing authority over this domain”, schrijft Telesur op deze website.

De vordering wegens contractbreuk, smaad en het verstoren van zakelijke betrekkingen van Dot SR is ingesteld tegen Telesur, directeur Dirk Currie en de medewerkers Henry Nobibux en August Imang. Smaad is als klacht gedeponeerd, omdat Telesur in juni 2008 bevoegde internationale autoriteiten heeft meegedeeld dat Dot SR onbevoegd was .sr-domeinnamen te registreren en daarvoor gelden te ontvangen. Ook werd aangegeven dat het bedrijf Telesur niet zou hebben betaald. Mitchell Tjin A Djie, de contactpersoon die indertijd de relatie tussen Telesur en Dot SR tot stand bracht, zegt aan de Ware Tijd, dat Telesur de schadeclaim volledig aan zichzelf te wijten heeft. Het bedrijf zou de afgelopen jaren heel laks zijn omgegaan met de aanmaningen uit Miami. “Ik heb jarenlang hiervoor gewaarschuwd”, zegt Tjin A Djie, die verder aangeeft deze kwestie ook vaak onder aandacht van de Telesur-directie te hebben gebracht. “Ik vraag me af waarom Telesur het zo ver heeft laten komen”, voegt hij eraan toe.

De .sr internetlandencode werd door de Internet Corporation of Names and Numbers (ICANN) aan Suriname toegewezen en onder beheer gesteld van Telesur. Nobibux was aangesteld als Admiminstratief Contact en Imang als Technisch Contact, maar overeengekomen was dat Dot SR en Telesur, gezamenlijk directeur John D. Harris van Dot SR als Technisch Contact zouden aanmelden bij ICANN. Telesur heeft daaraan nooit meegewerkt. Desalniettemin begon het Amerikaanse bedrijf met de verkoop van domeinnamen die geregistreerd werden in haar DNS-servers in Miami, die later met toestemming van Telesur werden ondergebracht bij faciliteiten van VeriSign Inc.

Uiteindelijk verplaatste Telesur in september 2005 de servers en database van Dot SR zonder enige kennisgeving en toestemming van het bedrijf naar haar eigen servers en computers in Suriname. Daarna werd de website www. Register.sr door Telesur dichtgegooid en werd Dot SR zo volledig uitgesloten van de operaties, wordt gesteld in het verzoekschrift. Dot SR stelt verder dat ze door de handelingen van Telesur niet in de gelegenheid werd gesteld investeringen te plegen om de operaties uit te breiden en diensten aan geregistreerde clienten aan te bieden of te verbeteren. Dit had als gevolg inkomstenderving die geraamd worden op 100 miljoen US dollar. Telesur-directeur Dirk Currie kon ondanks herhaalde pogingen niet bereikt worden voor commentaar.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

10-12-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics