Nickerie.Net, dinsdag 29 december 2009


'Terrorist Abdulmutallab heeft mogelijk leger opvolgers'

B. Olmer

AMSTERDAM - Tientallen jonge moslimradicalen - getraind in geheime kampen in Jemen - staan klaar om hetzelfde soort aanslagen te plegen op intercontinentale vluchten als de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab (23), die een steekvlam veroorzaakte tijdens een mislukte bomaanslag op een kerstvlucht van Schiphol naar Detroit.

Umar Farouk Abdulmutallab Umar Farouk Abdulmutallab Foto : Reuters

De verijdelde aanslag is op een internetsite opgeeÔst door Al-Qaeda, als vergelding voor een Amerikaanse aanval op de terreurgroep in Jemen. Inlichtingenbronnen zeggen dat een legertje geradicaliseerde twintigers de afgelopen maanden is klaargestoomd voor dergelijke zelfmoordaanslagen.

Dit verontrustende scenario heeft de gearresteerde Abdulmutallab bevestigd tegenover zijn FBI-ondervragers. Volgens hem zullen zijn medestrijders binnenkort toeslaan. In een vier dagen voor de mislukte aanslag verspreide geluidsband voorspelde een Jemenitische Al-Qaeda-leider al dat 'we een bom vervoeren om de vijanden van God te treffen'.

Broeinest

Jemen wordt door inlichtingendiensten gezien als broeinest voor de training van bommenmakers en aanslagplegers. De gearresteerde Abdulmutallab heeft bevestigd dat 'er meer zijn zoals ik in Jemen'. Abdulmutallab werd langdurig getraind in Jemen. De chemische stoffen en de injectienaald waarmee hij een verwoestende explosie had moeten veroorzaken, zaten ingenieus genaaid in zijn onderbroek, in de vorm van zijn genitaliŽn.

Volgens onderzoekers droeg hij 80 gram PETN, een hoogst explosieve stof, vooral gebruikt door het leger, voldoende om een gapend gat te slaan in de romp van het vliegtuig. De zogenaamde 'bomschoendrager' Richard Reid had 50 gram PETN verstopt bij zijn poging een Amerikaans toestel op te blazen. PETN is eenvoudig te verkrijgen, tegen lage kosten, ook binnen de medische wereld.

Geen benul

Beveiligingsmedewerkers op Schiphol slaan alarm, omdat zij geen benul zeggen te hebben van de chemicaliŽn die de nieuwste generatie terroristen gebruikt. Beveiligers, die alle passagiers screenen op vluchten naar Amerika, zeggen nog steeds geen opleiding te hebben gehad in het herkennen en onderscheppen van explosieve chemicaliŽn en poeders. "Wij zoeken naar dit soort explosieven, maar weten niet eens hoe het eruitziet en hoe je het kan herkennen op de scanner. Wij zijn geblinddoekt door gebrek aan kennis", aldus ťťn van de visiteurs, al jaren in dienst op Schiphol bij een beveiligingsbedrijf.

Engelse inlichtingenbronnen melden zeker 25 Britse moslims, afkomstig uit Bradford, Luton en Londen, te hebben geÔdentificeerd die bomtrainingen in Jemen hebben doorlopen. "Onze grote angst is dat Abdulmutallab slechts een voorbode was: de eerste van velen die klaarstaan om duizenden doden te veroorzaken", aldus een Scotland Yard-bron.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf

29-12-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics