Nickerie.Net, donderdag 31 december 2009


HI snoeit drastisch in aantal Indiabeurzen

Eliézer Pross, 30/12/2009

Paramaribo - Het ministerie van Handel en Industrie (HI) heeft het aantal beurzen waarbij goederen uit India aan de man worden gebracht, drastisch teruggebracht naar vijf per jaar. De belangrijkste reden voor deze maatregel is de druk die ontstaat op de voorraad valuta in het land, wanneer de handelaren hun inkomsten wisselen in buitenlands geld. Jaarlijks worden er veel van dergelijke beurzen en bazaars gehouden. De prijzen van de goederen zijn meestal heel laag en burgers spelen grif in op deze ‘aanbiedingen’.

Het is niet helemaal duidelijk hoe groot het bedrag is in valuta dat uit het land wordt weggeloosd. Al jaren ontvangt HI vanuit het lokaal bedrijfsleven en het financieel circuit klachten over deze ontwikkeling, die zij typeren als een “chaotische situatie”. De verhoogde druk op de valuta, zou in het nadeel van de burgerij zijn, onder meer vanwege het duurder worden van vooral geïmporteerde producten.

“Je praat over een omzet van miljoenen SRD’s die per beurs omgezet moeten worden in valuta om weggeloosd te worden naar het buitenland zonder dat er enige belasting wordt betaald op winsten”, zegt woordvoerder van de Associatie van Importeurs van Indiase Producten(AIIP), Sunil Pritamani. Zijn organisatie, die bestaat uit ongeveer zestien Surinaamse importeurs, is op financieel gebied ook de grote verliezer vanwege de zware concurrentie van de beurzen die producten uit India veel goedkoper aan de man brengen. “Het is niet zo dat wij prijsafspraken maken om onze producten tegen heel hoge prijzen aan de man te brengen.”

De veel lagere prijzen van de bij de samenleving geliefde beurzen wijt hij aan het feit dat de organisatoren niet dezelfde kosten en financiële verplichtingen hebben als Surinaamse ondernemers. “Laten ze hier komen wonen en een bedrijf oprichten in plaats van steeds een hit-en-run te houden,” zegt Pritamani. “Wij willen dat allebei behouden worden. Daarom zullen de Indiabeurzen wel behouden worden, maar slechts vijf keer per jaar”, zegt HI-minister Clifford Marica aan de Ware Tijd.

De chaos heeft ervoor gezorgd dat overheidsinstanties als HI en de districtscommissariaten onder vuur zijn gekomen de laatste tijden. Vergunningen worden, volgens Pritamani, veelvuldig verstrekt zonder behoorlijke definities van wat een beurs inhoud. Zowel Pritamani als Marica wijzen op dubieuze zaken zoals het feit dat vergunningen al twee jaren van tevoren worden verstrekt voor een specifieke periode. Ook wordt bijvoorbeeld een vergunning aangevraagd voor een algemene beurs, terwijl de activiteit zelfs steeds verwatert tot een Indiabeurs. “Een beurs wordt hoofdzakelijk gebruikt om bedrijfsrelaties te leggen.

Maar deze zijn gewoon verkopers die hun slag komen slaan”, meent Pritamani. Daarnaast worden de beurzen/bazaars gewoon verlengd totdat de binnengehaalde producten zijn uitverkocht. Voorzitter Remi Bhailal van de Vereniging van Cambiohouders zegt dat niet alleen de beurzen maar alle andere consumptieve importen zoals de vele shows die worden georganiseerd een aanhoudende druk leggen op de valutamarkt. “Ook bij de show moeten tonnen dollars worden overgemaakt naar het buitenland.

De overheid moet meer doen om productie te stimuleren. Zolang Suriname een importland blijft, zal de druk op de valutamarkt aanhouden,” aldus Bhailal. HI maakte in de afgelopen dagen in de media bekend dat slechts vijf beurzen zullen worden toegestaan, twee in Paramaribo, twee in Nickerie en één te Wanica. De duur is maximaal vijf dagen. “De Indiabeurzen overtroffen alle andere. Dus wij beginnen hiermee om te komen tot verdere structurele ordening,” aldus Marica.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

30-12-2009

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2009. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics