Nickerie.Net, dinsdag 12 januari 2010


Gaat Alcoa over elk bod van het Zwitserse Glencore heen?
Geplaatst: 12/01/2010

Paramaribo - Al sinds juli 2008 is bekend dat het Zwitserse Glencore AG geïnteresseerd is in Suriname’s laatste grote bauxietvoorraden. Minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen zei toen dat er flink is geleerd uit het verleden. Niet lang daarna deelde BHP Billiton, de grootste bauxietmaatschappij ter wereld, mede er de brui aan te geven en vertrok uit Suriname. Toen werd gezegd door de minister: ‘Er hoeft geen paniek te ontstaan’. Hij gaf aan dat het Zwitserse Glencore stand-by was om serieuze gesprekken met de regering te beginnen. Men zou al in november 2008 starten met de besprekingen.

We zijn nu meer dan een jaar verder en de Surinaamse overheid is nog steeds in onderhandeling met een paar grote bedrijven over investeringen in West-Suriname. Ook het Surinaamse bedrijf Alumsur moet in deze enige rol van betekenis gaan spelen, maar de vraag is hoe. Er was ook een Indiase maatschappij geïnteresseerd, maar deze is nooit uitgenodigd door de regering van Suriname voor een gesprek.

Er zijn drie mogelijke spelers actief waarmee de overheid onderhandelt. Allereerst de grote vertrouwde Alcoa. Daarnaast heeft DBS vernomen dat er een memorandum of understanding bestaat tussen de overheid en het gerenommeerd bedrijf Glencore, een beursgenoteerd bedrijf in handen van het management en medewerkers. Het hoofdkantoor is gevestigd in Zwitserland. In de industriële activiteiten is Glencore rechtstreeks of indirect verantwoordelijk voor meer dan 50.000 mensen in 15 fabrieken in 13 landen. Dan is er de Chinese Aluminium Corporation of China Limited (Chalco). Dit bedrijf werd opgericht als een naamloze vennootschap met beperkte aansprakelijkheid in China op 10 september 2001. Chalco is China’s grootste aluminiumoxide en primaire aluminium producent en werelds op één na grootste producent van aluminiumoxide.

Glencore is een private onderneming en heeft daardoor meer slagvaardigheid. Het heeft momenteel eenzelfde status gekregen als BHP Billiton, zegt minister Gregory Rusland. In mei 2009 zijn de onderhandelingen van start gegaan met Alcoa en sindsdien is men nog steeds om de tafel.

Nieuwe informatie komt bij mondjesmaat naar buiten en de minister kan ons na maanden van onderhandelen niet veel meer vertellen. Pakweg een maand geleden vroeg DBS hoe het zit met de onderhandelingen. De bewindsman kon toen al niet veel over zeggen. Er hangt een waas van geheimzinnigheid rond de onderhandelingen. Ook door de vele kritische noties die gemaakt zijn uit de samenleving, betreffende het niet al te beste imago van Glencore, baart zorgen. Ook Robby Makka, de ex-voorzitter van de Investeringscommissie Suriname, heeft in juni 2009 kanttekeningen gezet en de MOU een ‘gereserveerde proficiat’ genoemd. Dat alles had te maken met het financiële plaatje van Glencore. Inmiddels heeft het bedrijf eenzelfde status gekregen als BHP Billiton, volgens minister Rusland. Het blijft voor de gemeenschap in het donker tasten voor wat betreft de onderhandelingen, want die worden in alle stilte afgewerkt. Het lijkt erop dat de minister heel voorzichtig omgaat met deze onderhandelingen, daar in het verleden gebleken is dat we vaker de mist zijn ingegaan. Van een bron verneent DBS dat de kogel door de kerk is. DBS vroeg de minister of dat waar is en indien niet, hoever men is met de onderhandelingen. De minister zei dat hij deze week een interne bespreking zal houden met zijn beleidsmedewerkers over deze zeer gevoelige zaak. Verder wil de minister niets loslaten over de onderhandelingen.

DBS vroeg de minister of het waar is dat de Alcoa over elk bod van Glencore gaat. De minister blijft erbij dat hij niets over de onderhandelingen kan zeggen. Hij zei alleen dat alle opties open moeten worden gehouden. ‘We gaan ervan uit dat we tot goede afspraken kunnen komen tot heil van de bauxiet- en aluinaarde-industrie in Suriname’, zegt de bewindsman. De bewindsman kon geen datum noemen waarop de zaken duidelijker voor de samenleving kunnen gaan worden. Daarop vroeg DBS of het niet een verkiezingsstunt is van de NPS om net voor de verkiezingen van mei met een goede deal in de hand te zwaaien. Daarop antwoordde minister Rusland dat zijn persoonlijke mening in deze is dat het geen verkiezingsissue is en dat het ook niet zo mag zijn, want het is een nationale issue.

Voorts vroegen we aan de minister hoe de onderhandelingen met Alcoa verlopen. Hij zei daarop dat het een heel gevoelige issue is. Over de onderhandelingen wilde hij niets loslaten. Alle opties moeten opengehouden worden. Het vreemde is echter dat we meer dan een jaar in de onderhandelingsfase zitten, terwijl door het rappe vertrek van BHP Billiton honderden mensen zonder vast inkomen zijn komen te zitten.


Satis Baldewsingh

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

12-01-2010

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2010. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics